Live

MapN condamnă „ferm” atacurile cu drone executate de Rusia în apropierea graniței cu România

Data publicării:
MapN a ridicat în aer două avioane F-16 de la baza aeriană Borcea. Foto: Inquam Photos/George Călin

Ministerul Apărării Naționale a transmis vineri „un mesaj ferm de condamnare” în urma celor mai recente atacuri cu dronă executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, pe care le consideră drept „nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional”. Două avioane F-16 românești de la baza Borcea și două F-18 spaniole de la Mihail Kogălniceanu au fost ridicate în aer „pentru monitorizarea situației”, precizează MapN.

„Ca urmare a detectării unor grupuri de drone care se apropiau de spațiul aerian al Ucrainei, în apropierea spațiului aerian al României, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea, fiind transmise, la ora 2.01, mesaje RO-Alert”, se arată într-un comunicat MApN.

„Pentru monitorizarea situației, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea începând cu ora 1.52 și, ulterior, începând cu ora 3.22, încă două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliție Aeriană Extinsă, de pe Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Toate cele patru aeronave de luptă au aterizat pe bazele aeriene în jurul orei 4.00”, conform Ministerul Apărării.

Pe parcursul acestui interval orar, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca una dintre dronele implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene să fi intersectat, în jurul orei 3.00, pentru o perioadă foarte scurtă, de sub trei minute, spațiul aerian național, în zona de frontieră cu Ucraina.

Din datele disponibile la acest moment, nu a fost semnalată existența unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale execută, începând din această dimineață, cercetări în zonă cu mijloace aeriene și cu echipe la sol.

„Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional”, se mai arată în comunicatul MapN.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Surpriză! ”Marele trădător al Ucrainei” vrea să plece din Rusia și și-a stabilit destinația: ”Ar fi o rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trei jurnaliști, printre care și un român, anchetați de FSB după ce au trecut ilegal frontiera din Ucraina în Kursk

Mesaj RO-Alert pentru judeţul Tulcea după ce a fost reperat un grup de drone. Doi oameni au sunat la 112

Putin vrea ca Rusia să rămână o superputere agricolă. Ce strategie are ca să nu mai depindă de porturile de la Marea Neagră

Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un apropiat al lui Viktor Orban

Partenerii noștri