La o zi după ce DIICOT a închis contul "iarba dulce", traficanții care vindeau droguri elevilor s-au mutat pe o platformă identică
La o zi după ce procurorii DIICOT au închis conturile celei mai mari rețele de trafic de droguri online din Europa, s-au format alte grupuri. Tot pe Telegram. Cel mai mare cont închis se numea „iarba dulce”. Avea peste 11.000 de clienți activi care negociau prețul și erau trimiși să cumpere de la cel mai apropiat dealer.
Scandal în stradă, la Reșița. Doi bărbați au fost amendați cu 3.500 de lei pentru scandal
Nordis, o fraudă de milioane în familie. Cum și-au implicat soții Vicol-Ciorbă rudele în schemă
Cum arată apartamentele de lux închiriate de soții Vicol-Ciorbă în Monaco
Stenograme. „Unde dracu s-au dus atâția bani?”
Descinderi DIICOT în dosarul Nordis: zeci de percheziții au loc în România și Monaco. E vizat și Vladimir Ciorbă
Mai multe asociații acuză o primărie din Botoșani că a împușcat câinii maidanezi din zonă: „Îi aduna în saci”
Hoț filmat în timp ce fura din mașini. A sustras un card cu care a făcut plăți contactless
Furt de zeci de mii de lei din depozitul unei primării din țară. Cum au dispărut două tone de cupru în 3 luni
Aproape 290 de mercenari români care s-au predat în Congo au fost aduși în România, la Baza 90
Membrii grupării au reușit să pună la punct o întreaga piață online ilegală pentru distribuirea drogurilor.
Administratorii au stabilit reguli pentru membri: dacă în câteva zile nu cumpărau sau vindeau nimic erau eliminați. Cumpărătorii scriau ce cantitate de droguri doreau și în ce zonă a țării se aflau, iar un dealer local se ocupa de livrare.
Potrivit poliției, gruparea era structurată pe paliere și nivele de acces și asigura distribuția de droguri de risc și de mare risc la nivel național în majoritatea orașelor țării.
11.000 de persoane făceau parte din grupul de pe internet și zilnic erau date peste 50.000 de mesaje. Dealerii aveau de plătit o taxă administratorilor pentru a vinde marfa pe rețeaua online. Aceasta începea de la 50 lei și creștea în funcție de substanțele pe care le vindeau.
După ce grupul a fost închis de poliție, consumatorii s-au mutat pe o platformă identică. Din discuții reiese că mulți erau pe grupul anchetat de poliție.
Cătălin Țone, expert antidrog: "Rețelele se vor reface, tendințele de câștig vor fi, consumatorii rămân aceeași, cei care sunt dependenți, pentru că trebuie să-și trateze dependența și vor căuta alți dealeri, deci practic este un fenomen regenerativ."
Anchetatorii spun că au găsit în grup și elevi de 14 ani, dar și studenți. Specialiștii vorbesc deja despre un fenomen extrem de periculos printre adolescenți.
Keren Rosner, psiholog: "Ei sunt foarte ușor manipulabili, pentru că persoanele care li se adresează au o poveste de viață interesantă care le atrage, vor face lucruri care uneori corespund dorințelor proprii, dar uneori doar pentru a fi acceptați și de a arăta fidelitatea grupului ei vor accepta să facă ceea ce fac ceilalți".
Experții antidrog spun că pilonul de bază pentru recuperare este familia.
Ramona Dabija, director al Agenției antidrog ANA: "Tinerii au acces la multe informații în special în online și este rolul nostru, al adulților, să le oferim adevărul, să discutăm cu ei despre informații pe care le află de pe rețelele de socializare. Cred că un copil începe să consume substanțe nu din curiozitate, ci ca să depășească o problemă din viața reală."
Cluj, București și Craiova sunt doar câteva dintre orașele în care funcționa rețeaua.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News