Live

Video La mulți ani! România a intrat în 2021. Un Revelion atipic, cu străzi pustii în marile orașe

Data actualizării: Data publicării:
Revelion 2021, în pandemie. Oamenii au petrecut restrâns, acasă, străzile din marile orașe au fost pustii Foto: Guliver/GettyImages

Românii au intrat cu multă speranță în noul an 2021, dar, ca majoritatea omenirii, au avut un Revelion atipic. Cei mai mulţi au petrecut acasă, fără petreceri grandioase, dar împreună cu cei dragi, poate nici aceia toți.

Focurile de artificii n-au mai fost la fel de grandioase ca în anii trecuți, dar totuși n-au lipsit. N-au fost în piețele centrale, în prezența a zeci de mii de oameni, dar s-au înălțat totuși peste blocuri, cartiere, privite de milioane de ochi din spatele ferestrelor. Iată imagini de la miezul nopții:

Ploaie și liniște în Centrul Vechi, cândva Km 0 al distracției

În urmă cu un an, Centrul Vechi din Capitală era punctul zero al distracţiei. Mii de oameni cântau, dansau şi priveau cu speranţă spre 2020. Nimic nu părea a prevesti ce a urmat, anul care a dat peste cap viețile tuturor pământenilor. Acum, cu o oră înainte de miezul nopții, circulația pe străzi nu mai este permisă. Oraşele au fost goale. Capitala, obişnuită în alţi ani să aibă străzile pline de oameni, a fost extrem de liniştită. În Centrul Vechi a fost pustiu:

Piața Constituției, pustie 

Cu două ore înainte de miezul nopții, în București, în Piața Constituției, acolo unde în urmă cu un an peste 90.000 de oameni petreceau, era gol și ploua. Iată imaginile:

Tăcere în Timișoara

Pandemia a adus linişte nu numai în centrul Bucureștiului, ci în toată ţara în noaptea de Revelion. Anii trecuţi, de pildă, în centrul oraşului Timişoara mii de persoane petreceau fericite spre miezul nopții, în stradă. Erau concerte, era aglomeraţie şi multă distracţie. Acum însă, în oraşul din vestul ţării a fost linişte deplină:

În Timișoara, mii de oameni au participat, în alți ani, la petrecerile și concertele în aer liber, de Revelion. În noaptea dintre ani, străzile orașului răsunau de muzică și de urări. Anul acesta, cei care nu au vrut să fie singuri în case au ieșit în fața blocurilor sau caselor. Însă cei mai mulți au întâmpinat noul an pe balcon, la distanță de alți oameni.

Fără târg de Crăciun, fără spectacole și fără foc de articii în Piața Mare. Așa a trecut Revelionul la Sibiu. Oamenii și-au urat la mulţi ani de la geam.

Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca a fost dezolant de goală de Revelion. Au lipsit muzica, bucuria și miile de oameni care intrau împreună în noul an. Acum, au sărbătorit acasă şi au luminat cerul, fiecare cu ce artificii a găsit să cumpere.

La Craiova , noul an a venit acoperit de o ceaţă densă. Acest lucru nu i-a împiedicat pe locuitorii orașului să petreacă aşa cum au putut mai bine. Ca peste tot, au lipsit concertele şi atmosfera de sărbătoare din alţi ani, din centrul oraşului. Oamenii au încercat  să suplinească aceste lipsuri cu multe artificii.

Artificii pe cont propriu

Din cauza restricțiilor, primăriile nu au organizat tradiționalele petreceri în centrul orașelor. Totuși, nu au lipsit artificiile lansate la miezul nopții. Numai la Alba Iulia au fost legale. Dar pentru că locuitorii nu puteau ieși din case, evenimentul a fost transmis LIVE pe Facebook.

Folosirea artificiilor de către persoane care nu sunt autorizate să o facă este interzisă.  O prevedere legală care nu i-a oprit pe români să se bucure, totuși, de exploziile de lumină și culoare.

Și la Deva de artificiile de la miezul nopții s-au ocupat locuitorii orașului. Au fost mult mai puţine decât anul trecut, nu au mai durat la fel de mult şi au fost admirate din balcoane și de la geamurile apartamentelor, nu din centrul orașului.

Cerul parcă s-a aprins noaptea trecută la Constanţa. La 12 noaptea au strălucit artificii în toate colţurile oraşului, lansate din curți și din fața blocurilor.

Infernul dintre blocuri

Fără petreceri în piețe și restaurante, pentru că ieșitul pe străzi este interzis noaptea, ne aflăm încă în stare de alertă, Revelionul s-a mutat în case, ca în alte vremuri.

Asta nu i-a împiedicat pe bucureșteni să arunce masiv cu petarde și pocnitori din balcoane. Obiceiul de a alunga prin zgomot ce a fost rău în anul care a trecut pare să fi prins acum mai bine ca niciodată. Zgomotul infernal a spart liniștea dintre blocuri, în cartiere, torturând mai degrabă animalele din apartamente sau de pe străzi.

Revelion 2021 în spital

Revelionul 2021 nu a fost, poate, pentru mulți un motiv de mare bucurie sau de sărbătoare. Unii nici nu au liber. Cadrele medicale au rămas la spital alături de pacienţi, aşa cum au făcut şi până acum, dar diferenţa este că sunt mult mai obosite. Anul acesta a fost greu încercat din punct de vedere sanitar. Mulți pacienți au pierdut lupta cu virusul ucigaș. Infecţia cu coronavirus a ucis aproape 16 mii de români, iar peste 600 de mii s-au infectat. Iată mărturia medicului de gardă de la Spitalul Colentina din București:

Vestea bună este că noul an începe sub semnul vaccinării. De aici, și speranța că poate 2021 ne aduce înapoi bucuria și normalitatea după care tânjim. Cel mai important este să ne păstrăm sănătoși. La mulți ani!

 

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se va vota duminică la referendumul lui Nicușor Dan. Aproape 1,8 milioane de bucureşteni sunt aşteptaţi la urne

Accident mortal în București: O femeie de 52 de ani a murit lovită de o maşină în timp ce traversa strada

Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025. Peste 200.000 de bucureșteni nu au instalate încă astfel de aparate

VIDEO Inundație în București, în apropierea stației de metrou Titan: O stradă este acoperită de apă, după ce o conductă s-a spart

Partenerii noștri