Live

Klaus Iohannis: Cooperarea cu SUA în plan bilateral şi în context aliat nu a fost nicicând mai substanţială

Data publicării:
Klaus Iohannis. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Klaus Iohannis spune că, în anul în care România a marcat şi 20 de ani de când este membru NATO, „cooperarea cu Statele Unite în plan bilateral şi în context aliat nu a fost nicicând mai substanţială”.

În data de 11 iulie este marcată Ziua Prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii, iar anul acesta se împlinesc 27 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, care a devenit una dintre bornele strategice ale politicii externe ale României, alături de apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană”, a spus Iohannis într-un mesaj cu prilejul Zilei Prieteniei dintre România şi SUA.

Parteneriatul Strategic cu SUA, stabilit în timpul vizitei preşedintelui american Bill Clinton la Bucureşti, la 11 iulie 1997, a căpătat în timp noi valenţe şi dimensiuni, mai precizează şeful statului în mesaj, apreciind că „dincolo de cooperarea tradiţională în planul securităţii, respectiv politic şi militar, Parteneriatul Strategic s-a dezvoltat prin piloni esenţiali precum cel economic, cultural sau educaţional”, relatează Agerpres.

Tot anul acesta am marcat şi împlinirea a 20 de ani de când România este membru NATO, iar cooperarea cu Statele Unite în plan bilateral şi în context aliat nu a fost nicicând mai substanţială. Statele Unite apreciază constant rolul important pe care România îl are în promovarea securităţii euroatlantice, precum şi rolul de Aliat responsabil şi de încredere pe Flancul Estic al NATO”, a mai spus Iohannis.

De asemenea, a subliniat el, „România şi Statele Unite rămân angajate în apărarea valorilor democratice, care unesc cele două maluri ale Atlanticului, şi am convingerea că pe viitor vom continua să aprofundăm cooperarea noastră strategică pe toate palierele, în beneficiul cetăţenilor noştri”.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump reacționează public după a doua tentativă de asasinat asupra sa. Ce a scris republicanul pe Truth Social

Cinci tactici de dezinformare folosite de Rusia pentru a încerca să influențeze alegerile din SUA | The Conversation

Venezuela pretinde că a arestat un luptător american Navy SEAL implicat într-o „operațiune CIA” de asasinare a lui Maduro

Oficial NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Partenerii noștri