Zegrean: Kovesi ar putea câştiga la CEDO. I s-a încălcat dreptul la apărare
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a încercat să anticipeze decizia CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi, care a contestat procedura de revocare a sa. Iar opinia e că instanţa europeană ar putea să-i dea dreptate fostei şefe a DNA. Argumentul ar fi că ea a devenit victima unui conflict juridic şi nu i s-a respectat un drept fundamental - cel la apărare.
Mărturia femeii care a câștigat daune de 50.000 de euro, după ce a fost diagnosticată greșit cu cancer
Legea „Iohannis”, criticată de un fost președinte CCR: „Este în afara regulilor democratice”
Președintele CNCD: Decizia CEDO este obligatorie
Zegrean, despre supraimpozitare: „Așa au făcut comuniștii”
Zegrean: Nu sunt motive ca CCR să respingă eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor
Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind pensiile speciale
De ce nu a nominalizat președintele un premier?
Zegrean: Dacă președintele va numi o persoană care nu trece de Parlament, mai e un pas până la anticipate
Zegrean, despre posibilitatea amânării alegerilor parlamentare: În niciun caz prin lege
Augustin Zegrean: CEDO s-ar putea să dea o soluție favorabilă doamnei procuror general pentru că ea invocă acolo dreptul la apărare și, după Convenția europeană a drepturilor omului, orice persoană are dreptul la apărare. Este un drept fundamental. Și în România, în Constituție, dreptul la apărare e consacrat ca drept fundamental și s-ar putea ca CEDO să spună: „Da, s-a judecat un conflict juridic de natură constituțională, dar pentru că victima acestui conflict era ea, ar fi trebuit să fie pusă în situația să se apere pentru că orice om, angajat la o instituție a statului sau la privat, dacă i se pune problema să i se desfacă contractul de muncă, este mai întâi cercetat disciplinar şi este pus să dea o declarație cu privire la ceea ce i se reproșează.
În situația în care președintele este suspendat din funcție de Parlament, Constituția spune că înainte de a se decide suspendarea, președintele poate să dea explicații Parlamentului în legătură cu învinuirile ce i se aduc. Deci, în mod normal, în logica CEDO - și cunosc practica CEDO - s-ar putea să spună: `Bun, ați judecat un conflict juridic de natură constituțională, între cele două instituții, dar pentru că o viza pe această persoană, trebuia să-i cereți și ei un punct de vedere.
Și la CEDO te duci când ai un proces și în cadrul procesului ți se încalcă un drept fundamental. Pentru că prin acest proces i s-a încălcat un drept fundamental, fără că ea să fie măcar întrebată, s-ar putea să aibă succes.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News