Live

Vot în Senat. Pedepsele de până la 18 luni de închisoare vor fi executate la domiciliu

Data actualizării: Data publicării:
Pedepsele de până la 18 luni de închisoare, pentru fapte fără violență, vor putea fi executate la domiciliu automat, perioada fiind majorată față de cea iniţială prevăzută de lege - maxim un an, a decis Senatul. FOTO: Shutterstock

Pedepsele de până la 18 luni de închisoare, pentru fapte fără violență, vor putea fi executate la domiciliu automat, perioada fiind majorată față de cea iniţială prevăzută de lege - maxim un an, a decis luni, Senatul. Totodată, detenția la domiciliu va fi aplicată și și pedepselor de până la 10 ani în cazul femeilor însărcinate și celor care au minori în întreținere.

Plenul Senatului a modificat luni Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, ca urmare a reexaminării actului normativ impuse de Decizia CCR 453/2018, prin care legea a fost declarată parţial neconstituţională.

Potrivit noii forme a actului normativ, "în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la 18 luni (faţă de 1 an forma în vigoare) executarea pedepsei se realizează prin detenţie la domiciliu, cu excepţia persoanelor condamnate pentru fapte cu violenţă".

Noul act normativ prevede: "Comisia pentru stabilirea, individualizarea şi schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate (...) va dispune continuarea efectuării pedepsei prin detenţie la domiciliu cu sistem electronic de supraveghere. (...) Sistemul de supraveghere electronică se va realiza într-un regim informatic securizat, fiind supus atestării, autorizării şi înregistrării de Ministerul Comunicaţiilor".

Senatul a mai stabilit că "regimul detenţiei la domiciliu se aplică şi persoanelor condamnate la închisoarea de până la 10 ani - femeile însărcinate, persoane care au în întreţinere minori, dacă acestor persoane nu li s-au interzis drepturile părinteşti înaintea pronunţării unei hotărâri de condamnare definitive".

Actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”O isterică și-a părăsit soțul după ce l-a stors de bani”. I-a cerut divorțul după 19 ani de căsătorie: ”Așa va rămâne”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Olaf Scholz, despre reintroducerea MCV: „Mecanismul a luat sfârșit; e un semn că România se află pe calea bună”

Drulă, după anunțul ridicării MCV: Legile promulgate pe repede-înainte de Iohannis sunt sub monitorizare

Ciucă: După ridicarea MCV, următorul obiectiv este aderarea României la Schengen

România scapă de MCV. Raportul CE: În 2021 şi 2022 s-a înregistrat un bilanţ pozitiv în lupta anticorupție

Partenerii noștri