Live

VIDEO Măsuri speciale în sălile de judecată, din cauza coronavirusului

Data publicării:

Instanțele de judecată iau măsuri speciale din cauza coronavirusului. S-au decis măsuri menite să prevină aglomerarea sălilor de judecată și a holurilor instanțelor, igienizarea lor mai frecventă, achiziția de spirt sau dezinfectant, mănuși și măști.

Instanța supremă a dat tonul, încă din 3 martie, pentru măsurile de prevenție la nivelul sistemului judiciar din România. Primul filtru - chiar la intrarea pentru public, unde jandarmii fac verificări prin sondaj.

-Bună ziua!

-Bună ziua!

-Ați călătorit recent într-o zonă afectată de coronavirus?

-Nu în ultima lună!

-Permiteți să vă verificăm temperatura?

-Da, vă rog!

-36 cu 4. E bine, da?

-Mulțumesc!

Iar zona este frecvent curățată, mai ales că în zilele aglomerate este tranzitată de sute de persoane. Măsuri speciale au fost luate și în sălile de judecată, unde dezinfectantul este la discreția publicului.

Mobilierul în toate sălile de judecată a fost mutat, astfel încât între avocat, procuror și membrii completului de judecată să fie o distanță de cel puțin doi metri.

Și la Palatul de Justiție din Capitală conducerea s-a mobilizat.

Toate persoanele care intră în Palatul de Justiție, fie că sunt justițiabili, fie că sunt avocați, semnează o declarație pe proprie răspundere, în care declară dacă au fost sau nu în zne afectate de coronavirus și dacă suferă de infecții ale aparatului respirator.

Măsuri au fost luate și în instanțele din țară. În Banat, toate sălile de judecată vor fi igienizate de mai multe ori pe zi, iar cei care au afaceri judiciare sunt sfătuiți să apeleze la tehnologie.

Cristian Pup, judecător la Curtea de Apel Timișoara: Curtea de Apel Timișoara și toate instanțele din Banat au dezvoltat aplicația e-justice, pe baza dosarului electronic, care permite avocaților și clienților lor, adică cetățenilor, să se judece de acasă.

În toate sălile de judecată sunt disponibile recipiente cu alcool medicinal, iar accesul este restricționat.

Cristian Pup, judecător la Curtea de Apel Timișoara: Am decis, atunci când am spus că nu vor intra mai mult de 20 de persoane, iar între ei să fie o distanță minimală, un justițiabil va sta aici, un al doilea aici, practic doi la o bancă, la fel și banca rezervată avocatului și procurorului, aici nu e cazul, e o sală civilă, dar acolo ar fi banca pentru inculpați, vor fi aduși inculpații și pătrată o distanță de siguranță.

Deținuții vor fi judecați separați unul de celălalt, ba chiar audiați prin videoconferință, acolo unde este posibil.

Editor web: M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu poate fi rejudecat. Torționarii acestuia fuseseră achitați

Elena Udrea rămâne după gratii. ÎCCJ a respins cererea fostei ministre de revizuire a condamnării în dosarul „Gala Bute”

Clotilde Armand a pierdut definitiv procesul cu ANI. Judecătorii au declarat-o incompatibilă. Reacția fostei primărițe

Partenerii noștri