Live

Un român, fost angajat al Guvernului, a fost expulzat din SUA

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Ziarul de Bacău

Autorităţile de imigrare din Statele Unite au expulzat marţi un cetăţean român condamnat pentru că ar fi acordat sprijin material Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), a informat joi Agenţia pentru Imigraţie şi Vămi din Statele Unite (Immigration and Customs Enforcement, ICE), transmite Agerpres.

Cristian Vintilă, în vârstă de 47 de ani, a oferit FARC arme şi servicii financiare „care ar fi fost folosite pentru a ucide cetăţeni americani”, potrivit documentelor instanţei, citate de ICE. Pentru aceste fapte, el a fost condamnat la 48 de luni de închisoare.

Poliţia din Muntenegru l-a arestat pe Vintilă în decembrie 2014 pentru că ar fi conspirat cu doi foşti oficiali europeni pentru a vinde arme în valoare de 15 milioane de dolari unor agenţi sub acoperire care pretindeau a fi rebeli columbieni.

După ce a fost pus sub acuzare de o instanţă din Districtul de Sud din New York, el a fost predat autorităţilor federale americane şi condamnat în februarie 2018 la patru ani închisoare pentru conspiraţie în vederea uciderii de funcţionari şi angajaţi ai Statelor Unite, plus sprijin acordat unei organizaţii teroriste străine.

Autorităţile din Muntenegru şi agenţia americană de combatere a traficului de droguri DEA (Drug Enforcement Administration) au colaborat cu poliţia română la investigarea inculpatului, care a pledat vinovat la aceste acuzaţii.

În luna iunie, el a trecut în custodia ICE, care, în colaborare cu Oficiul pentru detenţie şi deportare ERO (Enforcement and Removal Operations), l-a îmbarcat într-un zbor comercial spre Bucureşti, unde a fost plasat în custodia poliţiei române.

Directorul responsabil de ERO din New York, Thomas Decker, a subliniat că una dintre priorităţile autorităţilor americane de imigrare este de a trimite persoane precum Vintilă în ţările lor de origine „odată ce s-au confruntat cu justiţia şi şi-au ispăşit pedeapsa în închisoare pentru crimele lor”. (Practic, românul și-a petrecut în detenție, din 2014 de când a fost arestat, cei patru ani de închisoare la care a fost condamnat - n.r.)

În 2014, când a fost arestat Cristian Vintilă în Muntenegru, împreună cu el a mai fost arestat un cetățean român, Virgil Flaviu Georgescu. Acesta a primit o pedeapsă cu zece ani închisoare pentru terorism, deși risca detenția pe viață. Fost consultant pe probleme de securitate în România, Virgil Flaviu Georgescu avea însă cetăţenie americană. Deşi a pledat nevinovat la toate capetele de acuzare, ba, mai mult, a declarat instanţei că a vrut, de fapt, să ajute serviciile de informaţii americane, el a fost găsit vinovat pentru conspiraţie în vederea vânzării de armament rebelilor columbieni și în final condamnat la 10 ani închisoare.

În ceea ce-l privește pe Cristian Vintilă, el a fost la un moment dat angajat guvernamental. Mai precis, a fost director al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi inspector la Direcţia de Control Armament.

Citiți pe această temă:

Români acuzați de trafic de arme. Anchetatori: voiau să vândă organizației teroriste FARC de la pistoale la lansatoare de rachete

Cine sunt cei doi români acuzați că voiau să vândă arme teroriștilor din Columbia. Unul dintre ei a avut legături cu Viorel Hrebenciuc și Dan Matei Agathon

Virgil Flaviu Georgescu și Cristian Vintilă, acuzaţi de terorism, vor fi extrădați în SUA

Doi români, acuzați în SUA de trafic de arme

FARC, capcana în care cad traficanții de arme. Alte cazuri celebre la care SUA au colaborat cu autoritățile române

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Stocuri masive de armament vor lua drumul Ucrainei: 6 miliarde de dolari în 45 de zile

Analiză Bloomberg: India schimbă strategia și renunță la armele rusești în favoarea celor americane

Secretarul general NATO critică companiile de armament: „Producem insuficient, la preţuri prea ridicate, iar livrarea este prea lentă”

Rusia folosește bombardiere pe care le-a primit de la Ucraina în 1999. Ce arată o investigație RFE/RL

Partenerii noștri