Un fugar din „lotul Sorin Oprescu” scapă de dosarul de corupţie prin prescrierea faptelor
Bogdan Popa, fost director general al Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” (CCPBPB) în perioada 2011 - 2013 şi unul dintre intermediarii mitelor pentru Sorin Oprescu, a scăpat definitiv de un dosar de corupţie prin prescrierea faptelor.
Curtea de Apel Bucureşti a dispus definitiv, joi, încetarea procesului penal împotriva lui Bogdan Popa, ca urmare a prescrierii faptelor, într-un dosar de luare de mită şi abuz în serviciu, legat de acordarea unui contract de dezinsecţie cu prejudiciu de 5,8 milioane lei.
De acuzaţii au scăpat şi Marian Nae - director general al Centrului în perioada 2014 - 2015, precum şi Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae - economist la CCPBPB.
Instanţa a dispus confiscarea sumei de 1.014.580 lei, primită ca mită de Bogdan Popa.
De asemenea, cei trei inculpaţi trebuie să plătească Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti” despăgubiri civile de 1,2 milioane lei.
Bogdan Popa are o condamnare de 11 ani şi 6 luni de închisoare primită, în mai 2022, într-un alt dosar de corupţie, în care a fost condamnat şi Sorin Oprescu. El nu a făcut însă nicio zi de puşcărie, fugind din ţară înainte de pronunţarea sentinţei.
A fost dat în urmărire generală şi localizat în Italia, de unde autorităţile române nu au reuşit să îl extrădeze.
Conform DNA, în mai 2012, între Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, reprezentat de Bogdan Popa, şi firma SC Wasval SRL a fost încheiat un acord-cadru, pe o durată de 4 ani, având ca obiect servicii de dezinsecţie, dezinfecţie şi tratamente fitosanitare.
Procurorii spun că, până în anul 2015, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au fost încheiate, cu aceeaşi societate, cinci contracte subsecvente, care au fost supraevaluate, angajându-se cheltuieli a căror necesitate şi oportunitate nu a fost justificată.
Documentele şi o parte din actele adiţionale au fost semnate, la momente diferite, de Bogdan Popa în calitate de director general al CCPBPB şi Marin Nae în calitate de director general, respectiv şef serviciu administrativ în cadrul Centrului.
„În demersurile lor infracţionale, cei doi inculpaţi au beneficiat de ajutorul inculpatei Petroi-Avasiloae Ruxandra-Mihaela care, în perioada 2012 - 2015, atât în nume personal dar şi pentru directorul general Nae Marin, a semnat referatul privind valoarea estimată a serviciilor ce formează obiectul acordului-cadru, precum şi mai multe contracte subsecvente şi acte adiţionale. Prin această conduită a fost cauzat un prejudiciu CCPBPB în cuantum de 5.867.153 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către societatea beneficiară a contractelor”, spun procurorii.
În cursul anului 2012, cu ocazia semnării acordului-cadru menţionat, Bogdan Popa a pretins de la reprezentanţii societăţii respective, cu titlu de mită, un procent de 50% din valoarea, fără TVA, a fiecărei facturi ce urma să fie emisă, iar ulterior, în perioada mai 2012 - septembrie 2015, a primit suma de 2.138.242 lei (ce reprezintă 40% din valoarea, fără TVA, a fiecărei facturi).
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News