Live

Tudorel Toader: Vom continua asanarea normativă

Data publicării:

Tudorel Toader a fost avizat favorabil luni în comisie pentru funcţia de ministru al Justiţiei. El a spus în cadrul audierii că ministerul va continua anul acesta proiectele pe care le are deja în desfăşurare, pentru „asanarea normativă”. El a fost avizat cu 43 de voturi „pentru”, 16 voturi „împotrivă” şi patru abţineri, relatează News.ro.

Foto: Gov.ro

„Dacă aş răspunde la întrebarea cu privire la ce mă recomandă, aş spune experienţa unui an aproape de mandat la minister, experienţa de zeci de ani de judecător la CCR, în 12 ani ca decan la Facultatea de Drept la Universitatea Ioan Cuza din Iaşi. (...) Aceste activităţi, de fiecare dată din teoria dreptului, le-am desfăşurat în mod concomitent. Aş spune despre minsiter că este un minister foarte important, cu probleme foarte multe, dar ca particularitate, un minister care nu rezolvă doar problemele care îi revin, ci care paticipă la rezolvarea problemelor juridice din toate sectoarele de activitate, pentru că actele normative necesită avizul ministerul Justiţiei. Ştim foarte bine că de multe ori ministerul Justiţiei dă avize pozitive, avize cu observaţii care sunt preluate sau chiar şi avize negative”, a declarat Tudorel Toader.

El s-a declarat onorat pentru propunerea de a fi ministru şi a promis că minsiterul va continua proiectele pe care le are deja în desfăşurare.

„Evident că îmi voi concentra activităţile împreună cu echipa din minister asupra legilor justiţiei. Vom continua ce avem în desfăşurare, asanarea normativă. Este un proces despre care am vorbit încă de la învestire, se află în programul de guvernare. Statutul grefierilor, angajaţilor din penitenciare, funcţionarilor de la INEC, sunt numeroase acte normative care au plecat de la Ministerul Justiţiei, sunt la Parlament sau în lucru la minister”, a mai spus Toader.

El a vorbit şi despre cartierul Justiţiei, spunând că se lucrează la minister pentru a clarifica statutul juridic al terenul pe care ar uma să se construiască.

„Ministerul Justiţiei s-a angajat şi a primit misiunea să clarifice statutul juridic al terenului, apoi să aducă tot ce înseamnă justiţie în Bucureşti, să dăm spaţiile necesare bunei funcţionări a justitiei. La minister se lucrează intens, clarificăm statutul juridic. Acolo foarte bine va fi şi o alee, o sală de conferinţe, o sală de spectacole, vor decide cei abilitaţi”, a spus Toader.

Referitor la penitenciare, toader a subliniat că nu pot fi construite două penitenciare în şase luni.

„CEDO nu putea cere României ca în şase luni să rezolve problemele din penitenciare. CEDO a cerut ca în şase luni să prezentăm foaia de parcurs, măsurile şi termenele pe care le vom lua pentru rezolvarea problemelor din penitenciare. Am vorbit cu preşedintele CEDO, pe 26 ianuarie preşedintele a făcut referire explicită la măsurile pe care le-am propus, a apreciat realismul măsurilor şi şi-a exprimat încrederea că le vom putea pune în aplicare”, a spus Toader.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA în dosarul Economatul. Ce acuzații i se aduc

Kelemen Hunor: Arătarea cu cătuşe a primarului din Târgu Mureş „transmite un mesaj pe care nu îl putem accepta”

Anchetă DNA la Primăria Iaşi privind achiziţiile de cărbune pentru încălzirea oraşului. Ce spune primarul Mihai Chirica

Primarul din Târgu Mureș, Zoltan Soos, a fost reținut de procurorii DNA. Ce acuzații îi aduc procurorii anticorupție

Partenerii noștri