Tudorel Toader așteaptă explicații de la șefa ICCJ. „Sper să nu ne spună că îşi dă demisia "de onoare"”
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris, miercuri, pe Facebook, că aşteaptă explicaţii de la preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, în legătură cu suspendarea executării pedepselor pentru mai multe persoane, între care Elena Udrea şi Alina Bica, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale privind formarea completurilor de cinci judecători. Ironic, Toader scrie: ”Sper să «nu ne spună» că îşi da demisia «de onoare»”, potrivit News.ro.
„Aşteptăm să vedem ce ne va spune preşedinta ICCJ despre suspendarea executării pedepselor pentru Udrea, Bica, Şova....etc...etc, suspendare dispusă de către instanţele de judecată în urmă deciziei CCR privind nelegalitatea constituirii completelor de 5 judecători?”, a scris, miercuri, pe Facebook, ministrul Justiţiei.
Acesta şi-a exprimat speranţa că procesele vor fi rejudecate cu respectarea legii.
„Sper să ne spună că procesele vor fi rejudecate cu respectarea legii. Sper să «nu ne spună» că îşi da demisia «de onoare»”, a completat Tudorel Toader.
Mai multe persoane, printre care Elena Udrea, Alina Bica, Rudel Obreja, Dan Şova şi Constantin Niţă, au fost puse în libertate după ce instanţa supremă a dispus suspendarea pedepselor, ca urmare a deciziei CCR privind nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători.
Curtea Constituţională a admis, în 7 noiembrie, sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători judecători.
Curtea a anunţat că a admis sesizarea formulată de prim-ministru şi „a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013”.
În 9 noiembrie s-a desfăşurat o tragere la sorţi a completurilor de 5 judecători de la ICCJ, iar preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, a afirmat că speră ca astfel să se încheie epopeea acestor completuri, deşi are dubii că acest lucru se va întâmpla.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 23 noiembrie, anularea hotărârii Colegiului de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în baza căreia au fost trase la sorţi noile completuri de cinci judecători. De asemenea, instanţa a decis suspendarea executării acestei hotărâri, procesele aflate pe rol la aceste completuri fiind suspendate. Curtea de Apel Bucureşti a admis, astfel, acţiunea depusă în instanţă de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a contestat tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În consecinţă, în 28 noiembrie, Adunarea Generală a judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a transmis că există un blocaj în funcţionarea completurilor de 5 judecători care nu-şi pot desfăşura activitatea, iar la şedinţele din 3 şi 10 decembrie se vor prezenta judecătorii din completurile extrase în luna noiembrie. Aceştia, însă, vor acorda noi termene de judecată.
Toate procesele de la completurile de 5 judecători de la ICCJ, printre care cele ale lui Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiţă, au fost amânate în 3 decembrie pentru data de 14 ianuarie.
În 13 decembrie au fost trase la sorţi noile completuri de cinci judecători, iar Cristina Tarcea afirma că a început un asalt şi asupra completurilor de trei judecători de la Înalta Curte.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News