Toader despre suspendarea pedepselor lui Udrea, Bica, Șova: Să răspundă Tarcea, nu a respectat legea 4 ani
Ministrul Justiţiei o somează pe Cristina Tarcea, şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, să explice cum, timp de patru ani, completurile Instanţei Supreme au funcţionat nelegal, aşa cum a declarat Curtea Constituţională.
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, că preşedinte ICCJ, Cristina Tarcea, este aceea care trebuie să dea explicaţiile despre „consecinţele bulversării sistemului judiciar” şi că doar CSM poate stabili dacă au fost abateri. Ministrul a precizat că astăzi va cere de la Administraţia Naţională a Penintenciarelor o situaţie referitoare la câţi deţinuţi au fost provizoriu eliberaţi ca urmare a suspendării executării pedepsei.
„Suspendarea executării pedepselor de către unii dintre deţinuţi s-a decis de către instanţa de judecată. Deci, instanţa de judecată a decis suspendarea executării pedepselor pentru deţinuţii condamnaţi în completuri nelegal constituite. De ce anume instanţa a procedat în acest sens? Pentru că aşa a statuat CCR. De ce completurile au fost nelegal constituite încă din 2014, am convingerea că preşedinta ICCJ vă va putea da explicaţiile, nici într-un caz eu. Asta vreau să se ştie: că suspendarea s-a dispus, şi probabil se va mai dispune în alte cazuri, de către instanţa de judecată, în baza deciziei CCR ca urmare a nelegalităţii constituirii completurilor, la care numai preşedinta înaltei curţi poate să vă explice care au fost resorturile, argumentele, contraargumentele pe care le-au avut în cadrul colegiului de conducere de a nu respecta legea, de a desemna aleatoriu numai patru judecători, iar cel de-al cincilea să fie din oficiu”, a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justiţiei.
El a precizat că nu înseamnă că dacă cineva are suspendată executarea a scăpat de pedeapsă. „Cauza se rejudecă în complet legal constituit de cinci judecători aleatoriu desemnaţi. Sigur veţi spune: dar trece timpul, dar este vorba de cheltuială, dar este vorba de tergiversare. Tot cei care au generat acest eveniment juridic neplăcut vă pot da explicaţii”, a adăugat Toader.
Ministrul Justiţiei a menţionat că astăzi va cere de la Administraţia Naţională a Penintenciarelor o situaţie referitoare la câţi deţinuţi au fost provizoriu eliberaţi ca urmare a suspendării executării pedepsei.
„Eu ca ministru nu stabilesc vinovăţii, nu stabilesc dacă au fost sau nu au fost abateri, nu stabilesc consecinţa abaterilor dacă e vorba de aşa ceva. Avem o Secţie de judecători care poate să o întrebe (pe Cristina Tarcea - n.r.), avem o Inspecţie Judiciară care deja am înţeles că a declanşat o acţiune disciplinară, avem CSM, garantul independenţei justiţiei. Şi atunci CSM poate să spună cum de ICCJ nu a respectat 4 ani de zile legea. (...) Prin urmare, despre consecinţele acestei bulversări a sistemului judiciar poate să vă răspundă în ordine dna preşedintă, poate să facă demersuri Secţia de judecători a CSM, CSM în ansamblu şi IJ, în tot cazul nu ministrul Justiţiei. Sunt convins că dna preşedintă va putea da răspunsul cuprinzător la toată problematica, dacă va binevoi să dea acest răspuns. Am convingerea că decidenţii pe care i-am enumerat - Secţia de judecători, Inspecţia Judiciară - va pune o astfel de problemă în discuţie”, a mai declarat Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris, miercuri, pe Facebook, că aşteaptă explicaţii de la preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, în legătură cu suspendarea executării pedepselor pentru mai multe persoane, între care Elena Udrea şi Alina Bica, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale privind formarea completurilor de cinci judecători. Ironic, Toader scrie: ”Sper să «nu ne spună» că îşi da demisia «de onoare»”.
Mai multe persoane, printre care Elena Udrea, Alina Bica, Rudel Obreja, Dan Şova şi Constantin Niţă, au fost puse în libertate după ce instanţa supremă a dispus suspendarea pedepselor, ca urmare a deciziei CCR privind nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători.
Curtea Constituţională a admis, în 7 noiembrie, sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători judecători.
Curtea a anunţat că a admis sesizarea formulată de prim-ministru şi „a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013”.
În 9 noiembrie s-a desfăşurat o tragere la sorţi a completurilor de 5 judecători de la ICCJ, iar preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, a afirmat că speră ca astfel să se încheie epopeea acestor completuri, deşi are dubii că acest lucru se va întâmpla.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 23 noiembrie, anularea hotărârii Colegiului de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în baza căreia au fost trase la sorţi noile completuri de cinci judecători. De asemenea, instanţa a decis suspendarea executării acestei hotărâri, procesele aflate pe rol la aceste completuri fiind suspendate. Curtea de Apel Bucureşti a admis, astfel, acţiunea depusă în instanţă de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a contestat tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În consecinţă, în 28 noiembrie, Adunarea Generală a judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a transmnis că există un blocaj în funcţionarea completurilor de 5 judecători care nu-şi pot desfăşura activitatea, iar la şedinţele din 3 şi 10 decembrie se vor prezenta judecătorii din completurile extrase în luna noiembrie. Aceştia, însă, vor acorda noi termene de judecată.
Toate procesele de la completurile de 5 judecători de la ICCJ, printre care cele ale lui Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiţă, au fost amânate în 3 decembrie pentru data de 14 ianuarie.
În 13 decembrie au fost trase la sorţi noile completuri de cinci judecători, iar Cristina Tarcea afirma că a început un asalt şi asupra completurilor de trei judecători de la Înalta Curte.
Sursa: Digi24, News.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News