Live

Sorin Oprescu, dat în vileag de complici - motivarea condamnării

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Condamnarea fostului primar general Sorin Oprescu a fost motivată în timp-record de Tribunalul Bucureşti. La nici trei săptămâni de când Sorin Oprescu a fost condamnat, în primă instanţă, la cinci ani şi patru luni de închisoare cu executare, magistatul, între timp pensionat, a explicat care au fost probele pe care şi-a bazat decizia.

Fostul edil al Capitalei este contrazis de declaraţiile date de ceilalţi inculpaţi, care au recunoscut că împărţeau cu el mita, dar şi de discuţiile purtate cu un fost subordonat imediat după reţinere, interceptate pe holurile DNA şi în duba poliţiei care l-a dus la arest.

Judecătorul care l-a condamnat pe Sorin Oprescu pentru corupţie a ajuns la concluzia că fostul edil s-a autoincriminat şi după flagrantul organizat de DNA în septembrie 2015.

„Discuţia cu inculpatul ... purtată pe holul DNA - înregistrată cu mijloace tehnice ale Direcţiei - a fost explicată de Sorin Oprescu în sensul că, pentru a îşi lămuri starea de şoc şi confuzie în care se afla, crezându-l pe acesta "o victimă precum persoana sa", l-a întrebat "bancnotele erau marcate?", primind drept răspuns doar o înclinare a capului. Întrebarea are categoric semnificaţia mitei”, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.

Judecătorul explică, în document, că vinovăţia fostului primar este dovedită şi de declaraţiile celorlalţi acuzaţi din dosar, care au recunoscut că luau mită şi o împărţeau cu edilul.

„Judecătorul cauzei are în vedere împrejurările concrete ale comiterii faptelor, pericolul social concret al acestora deosebit de ridicat, conduita procesuală, perioada infracţională întinsă pe un interval de circa doi ani de zile, sumele pretinse / primite cu titlul de mită, valoarea sumelor foarte mari de bani ce au făcut obiectul spălării banilor”. (sursa: motivare Tribunalul Bucureşti)

Toate aceste argumente au dus la stabilirea unei pedepse de 5 ani şi 4 luni de închisoare pentru Sorin Oprescu, iar majoritatea complicilor judecaţi alături de el au fost, de asemenea, condamnaţi cu executare. Sentinţa a fost contestată, iar procesul se va relua la Curtea de Apel.

Citiți și:  Eroarea din sentința lui Sorin Oprescu a fost corectată, anunță Tribunalul București

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un fugar din „lotul Sorin Oprescu” scapă de dosarul de corupţie prin prescrierea faptelor

Rareș Bogdan crede în șansele lui Cîrstoiu: Când ești cotat cu aproape 20%, dacă iei pe săptămână 2-3 puncte, nu e nicio problemă

Fugarul Sorin Oprescu a câștigat procesul pentru pensia specială. Va încasa 3.500 de euro, bani pe care îi va primi în Grecia

Predoiu, despre condamnații fugari: Canalele diplomatice sunt activate. Subiectul va fi discutat până la închiderea „portiţelor legale”

Partenerii noștri