Live

Sindicate, despre „moştenirea” lui Tudorel Toader: lucrări de investiţii blocate, deficit sever de personal, subfinanţare, lipsă de transparenţă

Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Plecarea lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiţiei a fost salutată de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Într-un comunicat al instituţiei, fostul ministru e criticat pentru faptul că ar fi blocat investiţii, că ar fi oferit funcţii în mod discreţionar, dar şi pentru legea recursului compensatoriu care a scos din închisori 7000 de deţinuţi, dintre care FSANP spune că 70% se vor reîntoarce în penitenciare după comiterea de noi infracţiuni.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor salută debarcarea lui Tudorewl Toader din funcţia de ministru al Justiţiei chiar dacă MĂSURA A FOST LUATĂ PENTRU MOTIVELE GREŞITE ŞI MULT PREA TÂRZIU. Tudorel Toader ar fi trebuit demis pentru incompetenţă şi indolenţă, nu pentru că n-a realizat în totalitate obiective politice izvorâte din interese penale, aşa cum public au declarat unii liderii politici”, se arată într-un comunicat al FSANP.

Tudorel Toader e criticat pentru faptul că ar fi „subminat” sistemul penitenciar prin „vasalizarea” managementului şi prin ignorarea problemelor cu care se confrunta acesta, printre care subfinanţarea şi lipsa acută de personal. Mai mult decât, prin legea recursului compensatoriu, reprezentanţii FSANP spun că Tudorel Toader „a pus în pericol siguranţa penitenciarelor şi a comunităţii: Între timp, peste 16.000 de deținuți au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor, populația penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deținuți, ca urmare a legii recursului compensatoriu. Infractorii au fost practic trimiși înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani după ce vor fi comis noi infracțiuni.”

Mai jos, comunicatul integral semnat de Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor:

„După Tudorel Toader, la penitenciare, potopul

Moștenirea Toader: Lucrări de investiții blocate, deficit sever de personal, subfinanțarea sistemului penitenciar, lipsă de transparență și proteste ale angajaților din penitenciare.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor salută debarcarea lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției chiar dacă măsura a fost luată pentru motivele greșite și mult prea târziu. Tudorel Toader ar fi trebuit demis pentru incompetență și indolență, nu pentru că n-a realizat în totalitate obiective politice izvorâte din interese penale, așa cum public au declarat unii lideri politici.

Tudorel Toader a subminat sistemul penitenciar prin blocarea investițiilor necesare modernizării sistemului penitenciar, vasalizarea prin imputerniciri repetate și deseori ilegale a managementului sistemului penitenciar, subfinanțarea sistemului penitenciar și ignorarea deficitului sever de personal si a nevoile de a asigura dotări corespunzătoare pentru ca activitatea să se desfășoare în bune condiții. Toate aceste probleme au fost discutate în mod repertat, niciodată rezolvate. Nici măcar parțial.

Abuzuri și incompetență în gestionarea sistemului penitenciar

În pofida declarațiilor publice și a solicitării exprese a CEDO, în mandatul Tudorel Toader la Justiție, volumul investițiilor în penitenciare s-a redus cu peste 200%, situație criticată de altfel deschis de către reprezentanți ai arcului guvernamental pecum fostul ministru al justiției Robert Cazanciuc. Atât penitenciarele noi cât și modernizările promise în penitenciarele vechi rămân simple declarații, după ce planurile de investiții au fost ținute la sertar cu lunile.

Deși a criticat împuternicirile în serie la alte instituții, în sistemul penitenciar, fostul ministru Toader a blocat orice concurs pentru funcții de director,vasalizându-și aceste funcții prin împuterniciri repetate și deseori ilegale peste termenul de 1 an. Surprinzător, au fost anunțate concursuri, au fost derulate probe însă acestea n-au fost finalizate, unele timp de 2 ani.

Fără a intra în detalii, reamintim că pentru aceste nereguli fostul ministru Tudorel Toader a fost chemat să răspundă în fața instanțelor civile și penale. Instanțele civile deja s-au pronunțat anulând ordine și decizii care împiedicau acordarea unor drepturi pentru personalul din penitenciare ori împiedicau exercitarea atribuțiilor organizațiilor sindicale. Mai rămâne ca și instanțele penale să demonstreze că și miniștrii justiției trebuie să respecte legea.

Siguranța penitenciarelor și a comunității în pericol

În mandatul Tudorel Toader la Justiție au avut loc peste 8.700 de incidente negative in penitenciare. Între timp, peste 16.000 de deținuți au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor, populația penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deținuți, ca urmare a legii recursului compensatoriu. Infractorii au fost practic trimiși înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani după ce vor fi comis noi infracțiuni.

Și personalul din penitenciare a avut de suferit. Deficitul de resurse umane rămâne unul sever, conform standardelor de personal aprobate de către chiar ministrul Justiției, fiind cu aproape 8.000 de angajați mai puțini față de necesar, situație care generează în continuare ore suplimentare care nu pot fi recuperate. Încă sunt peste 1 milion de ore suplimentare neplătite personalului din penitenciare, chiar dacă din aprilie 2018 a început plata orelor suplimentare curente ca urmare a acțiunilor sindicale.

La acest moment, după ce Ministerul Justiției a anunțat suspendarea plății unor drepturi precum orele suplimentare motivat de faptul că bugetul alocat este insuficient, majoritatea angajaților din penitenciare au notificat referitor la refuzul de a executa ore suplimentare, iar conducerea interimară a sistemului penitenciar gestionează cu greu această situație ce va duce, inevitabil la blocarea penitenciarelor”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Să vedem, mai înșală?”. Gigi Becali s-a săturat să stea treaz până la 3-4 dimineața și a luat decizia: ”Gata!”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce șanse sunt ca CCR să revizuiască decizia anulării alegerilor, cum va cere Călin Georgescu. Ce spune un fost judecător al Curții

„Vor fi surprize.” Ce spune un fost judecător CCR despre data alegerilor prezidențiale

Ce spune un fost judecător constituțional despre cererile de anulare a alegerilor prezidenţiale de pe masa CCR

Ce spune un fost judecător constituțional despre ședința CCR de azi privind turul I al alegerilor prezidențiale

Partenerii noștri