Senatul a respins un proiect de lege care obliga magistraţii să nu colaboreze în mod secret cu serviciile de informaţii
Senatul a respins, luni, în calitate de for decizional, propunerea legislativă de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, prin care se instituia pentru magistraţi obligaţia a nu colabora cu serviciile de informaţii pe baza unor documente secrete, informează Agerpres.
S-au înregistrat 72 voturi „pentru” şi 61 „împotrivă” în favoarea raportului de respingere.
Propunerea legislativă - iniţiată în legislatura trecută de deputaţii PSD Liviu Pleşoianu şi Cătălin Rădulescu şi adoptată tacit de Camera Deputaţilor - instituia obligaţia pentru judecătorii, procurorii şi personalul conex al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de a nu desfăşura activităţi de cooperare cu lucrători sau colaboratori ai niciunui serviciu de informaţii în baza unor protocoale sau unor documente cu caracter secret.
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei (PNL), a explicat că iniţiatorii au propus „retroactivitatea răspunderii” unor magistraţi care ar fi colaborat instituţional în baza unor acorduri administrative care au fost încheiate instituţional, şi nu în nume propriu, de către magistraţi, legea permiţând la acel moment ca anumite acte încheiate între instanţe, parchete şi structuri ale unor servicii din România să aibă un caracter secret.
„Între timp, legile Justiţiei au fost modificate în 2018 şi toate actele instituţionale prin care se realizează colaborări între autoritatea judecătorească şi alte autorităţi sau instituţii publice au un caracter public. Iniţiativa nu aduce un plus de claritate în privinţa răspunderii magistraţilor. Toate prevederile legale care interzic unui magistrat român să fie colaborator sub acoperire sunt în vigoare”, a spus Iulia Scântei.
În 22 februarie, solicitarea de retrimitere la comisie a propunerii legislative a fost respinsă, astfel că dezbaterile au continuat în plen luni.
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a menţionat că CSM a avizat favorabil propunerea legislativă şi ar fi vrut ca unele observaţii să fie dezbătute în Comisia juridică.
Senatorul USR Simona Spătaru l-a acuzat pe Robert Cazanciuc de „ipocrizii politice”, motivând că raportul de respingere a fost adoptat în unanimitate în Comisia juridică, fără să există amendamente depuse.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News