Live

România, condamnată la CEDO într-un caz de violență domestică. O femeie s-a plâns că autoritățile nu au protejat-o de soțul agresiv

Data actualizării: Data publicării:
O tânără de 18 ani a fost răpită în plină stradă, în Baia Mare. Foto: Guliver / GettyImages

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat statul român în urma plângerii unei femei, victimă a violenței domestice. Statul român trebuie să-i plătească victimei, Gina Aurelia Buturugă, despăgubiri de 10.000 de euro.

Buturugă, o femeie din Tulcea, s-a plâns la CEDO de deficiențe în sistemul de protecție a victimelor violenței domestice.

Femeia a făcut în decembrie 2013 o plângere împotriva soțului ei, spuând că acesta a bătut-o și a amenințat-o că o ucide. A adus și un certificat medico-legal care descria rănile căpătate în urma loviturilor. După o lună, a făcut o nouă plângere: soțul o lovise, încercând să o determine să renunțe la prima plângere.

Buturugă a divorțat de soțul ei la sfârșitul lunii ianuarie 2014.

După două luni, femeia a cerut o percheziție electronică, spunând că fostul soț i-a spart conturile de pe rețelele sociale și i-a copiat conversații private, documente și fotografii. În septembrie 2014 a făcut o nouă plângere, pentru violarea corespondenței.

Parchetul din Tulcea a clasat însă cazul, arătând că, deși fostul soț a amenințat că o ucide, comportamentul lui nu a fost atât de grav încât să constituie o infracțiune. A clasat și plângerea privind violarea corespndenței electronice.

În martie 2014, femeia a obținut în instanță un ordon de protecție, dar spune că poliția a întârziat punerea în aplicare a acestuia. Pe de altă parte, autoritățile au spus că Buturugă nu a cerut prelungirea ordinului de protecție după primele șase luni.

Femeia a mai spus că fostul ei soț a urmărit-o pe stradă în 29 octombrie 2015 și l-a acuzat de hărțuire. În răspunsul venit în 2017 de la autoritățile române se arăta că ancheta în acest caz e în desfășurare.

Ea s-a plâns la CEDO de ineficiența anchetei privind violența domestică, de faptul că securitatea sa personală nu a fost asigurată și de faptul că plângerea privind violarea corespondenței nu a fost luată în considerare.
Curtea a decis că statul român a încălcat Articolul 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) și Articolul 8 (dreptul la respectarea vieții și corespondenței private) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în condițiile în care statul român nu și-a îndeplinit obligațiile.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Control ITM la Arena Națională: peste 600 de angajați munceau ilegal. Amenda primită

Reprezentanții LGBTI fac un marș de protest, sâmbătă în Capitală. Ei cer politicienilor legalizarea parteneriatului civil

Rusia, condamnată de CEDO pentru legea privind agenții stăini. „Nu este necesară într-o societate democratică”

O fată de 13 ani a sunat la 112 și a mințit că a fost răpită după ce a pierdut o provocare online. 100 de oameni au căutat-o ore în șir

Partenerii noștri