Live

Reacția Parchetului General, după ce Carmen Dan a spus că intimidează Jandarmeria

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ancheta şefilor Jandarmeriei Române este imparţială, efectivă şi independentă de orice ingerinţe externe, transmite luni Parchetul General, după ce ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a afirmat că ICCJ intimidează Jandarmeria prin anchetarea coordonatorilor forţelor de ordine de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, asigură opinia publică asupra faptului că procurorii Secţiei parchetelor militare efectuează o anchetă imparţială, efectivă şi independentă de orice ingerinţe externe. Totodată, procurorul general al PÎCCJ doreşte să transmită un mesaj de încredere în profesionalismul şi imparţialitatea procurorilor de caz, cărora li se asigură resursele necesare pentru clarificarea faptelor şi soluţionarea dosarelor într-un termen rezonabil, cu respectarea principiilor legalităţii, prezumţiei de nevinovăţie şi aflării adevărului”, transmite Parchetul General printr-un comunicat de presă, ca reacţie la afirmaţiile lui Carmen Dan.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, că anchetarea şefilor Jandarmeriei şi a unui secretar de stat după protestul din 10 august nu este decât „o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului”, dar susţine că aceştia vor fi puşi la dispoziţie în condiţiile prevăzute de lege. În plus, Carmen Dan susţine că Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, nu a făcut presiuni asupra prefectului Speranţa Cliseru pentru semnarea ordinului de intervenţie fiind vorba despre ”o conunicare instituţională”.

„Nu văd în această acţiune decât o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului, şi anume Jandarmeria română, care are atribuţii importante în asigurarea ordinii publice”, a declarat, luni, Carmen Dan.

Parchetul General a anunţat săptămâna trecută că şeful Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, adjunctul acestuia, Sebastian Cucoş şi Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, în timp ce maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.

Maiorul Laurenţiu Cazan este acuzat că a creat ”aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest”, a dat ordinul de intervenţie cu încălcarea mai multor acte normative şi o ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, ”cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate”.

Comisarul şef de poliţie Mihai Chirică este acuzat că a făcut presiuni asupra prefectului Capitalei pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, în timp ce Sebastian Cucoş şi Ionuţ Sindile ”au participat nelegal la conducerea operaţiunilor” şi au ajutat la punerea în aplicare a unui ordin ilegal de evacuare a protestatarilor.

Sursa: News.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Parchetul General s-a autosesizat, după ce Diana Șoșoacă și apropiații săi au agresat o jurnalistă în Parlament

Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”. Parchetul General a deschis dosar penal

Un vietnamez și-a înjunghiat colegul de cămin din Tulcea pentru că făcea karaoke în cameră

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, suspendat din funcție, nu a participat la audieri după ce a fost citat de procurori

Partenerii noștri