Avertismentul Comisiei Europene după adoptarea modificărilor la Codurile penale
Reacție de la Comisia Europeană, după ce Camera Deputaților a adoptat modificările la Codurile penale.
„Suntem la curtent cu votul pe modificările Codurilor penale care a avut loc astăzi în Parlamentul României. Vom studia cu atenție măsurile adoptate înainte de a lua o decizie asupra pașilor de urmat. Înțelegem că modificările nu au fost promulgate și nu au intrat în vigoare”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Digi24.
„Vă aduc aminte că CE a fost foarte clară în ceea ce privește poziția sa în privința situației statului de drept din România.
România trebuie să revină pe drumul reformelor. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Comisia va trebui să reacționeze rapid și să folosească mijloacele pe care le are la dispoziție”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Cea mai dură măsură este invocarea articolului 7, care poate duce până la pierderea anumitor drepturi în Uniunea Europeană.
Parlamentarii din Camera Deputaților au votat miercuri modificările controversate a Codurilor Penale, adoptate pe repede înainte, marți, în comisia condusă de Florin Iordache.
Principalele modificări ale Codurilor penale adoptate de Comisia Iordache
- Scad pedepsele pentru abuz în serviciu
- Este dezincriminată cu totul neglijența în serviciu
- Scad termenele de prescripție. Specialiștii spun că această modificare-cheie ar putea să îl vizeze sau să îl intereseze direct și pe Liviu Dragnea, în dosarul său privind angajările fictive
- Termenul pentru denunț este redus la un an. După ce trece un an, persoana care face un denunț poate fi și ea pedepsită.
- Interzicerea, în cursul urmăririi penale și al judecării cauzei, a comunicărilor publice, precum și a furnizarea altor informații provenind de la autorități publice, referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Acest lucru ar însemna că presa nu va mai putea furniza informații de interes public despre demnitari vizați de anchete sau despre faptele de care sunt acuzate aceste persoane.
- Persoanele din cadrul autorităților publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca și cum acestea ar fi vinovate, decât dacă există o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la acele fapte.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News