Live

Raport GI-TOC: România a făcut progrese semnificative în combaterea corupției

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

România a făcut progrese importante în combaterea corupției, se arată într-un raport Global Initiative Against Transnational Organized Crime (GI-TOC), finanțat de guvernul Statelor Unite și de Uniunea Europeană. Raportul cuprinde o analiză amplă a problemelor de crimă organizată cu care se confruntă țara noastră, aflată pe ruta traficanților de persoane sau de droguri.

În ceea ce privește corupția, raportul GI-TOC remarcă faptul că deși în continuare există preocupări serioase naționale și externe în legătură cu acest subiect, „România a făcut progrese semnificative în acest domeniu”.

„Țara a cunoscut o îmbunătățire puternică a climatului de guvernare în ultimii ani. În ceea ce privește corupția, una dintre cele mai vulnerabile zone din ultimul an au fost achizițiile publice și țara este încă clasată printre cel mai corupte din UE. Cu toate acestea, în timp ce rămân preocupări serioase, atât pe plan național, cât și internațional, România a făcut progrese semnificative în acest domeniu. Recent, unele personalităţile politice importante au fost înlăturate din funcţiile publice în urma unor anchete care au demonstrat că au abuzat de putere pentru a-și servi propriile interese”, se arată în raportul Global Initiative Against Transnational Organized Crime.

Raportul remarcă și capacitatea statului de a gestiona criza refugiaților după invazia rusă în Ucraina, în contextul în care „multe voci și-au exprimat îndoieli în legătură cu capacitatea autorităților române de a face față unui număr substanțial de refugiați și de a proteja oamenii de traficanți și rețele de crimă organizată”.

De asemenea, autorii raportului apreciază că: „Crima organizată din România nu pare să exercite putere sau influență asupra procesului democratic, fie la nivel national sau local. Cu toate acestea, corupția la nivelul guvernului și a partidelor politice, pornind de la degradarea economică şi morală a statului care s-a produs după căderea comunismului, este principala problemă pe agenda dezbaterilor naționale. De-a lungul anilor, încredere în autorități a fost erodată, evoluând de la frică în timpul dictaturii, la lipsa de respect față de lege în timpul procesului de reconstruire a statului.”

Este apreciată și activitatea Direcției Naționale Anticorupție.

„În plus, după 20 de ani de activitate, timp în care impactul acesteia a fost perceput ca fiind extrem de redus, Direcția Anticorupție, instituția de bază a țării pentru combaterea corupției care slăbește puterea statului, a părut revigorată. În plus, Guvernul României a adoptat Strategia Națională anticorupție 2021–2025, care urmărește îmbunătățirea măsurilor pentru a combate corupția  într-o serie de domenii, în special în sectorul sănătății și protecția mediului, la fel și Strategie Naţională Împotriva Traficului de Persoane 2018–2022”, menționează raportul Global Organized Crime Index 2023.

„România a ratificat mai multe convenții internaționale legate de activități criminale. În plus, țara are și respectă tratatele de extrădare atât cu UE cât și cu alte tari din afara spațiului comunitar. În ultimii ani, țara a depus eforturi pentru consolidarea cooperării internaționale în lupta împotriva crimei organizate, în special traficul de carne vie, criminalitate financiară și criminalitate cibernetică. Cadrul legal intern include legislația care acoperă majoritatea activităților criminale, inclusiv traficul de droguri, traficul ilegal de migranți, traficul de arme, spălarea banilor, evaziunea fiscală și infracțiunile cibernetice”, se mai arată în raport.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au stârnit hohote de râs în direct, după rezultatele parțiale ale alegerilor: ”Lucrurile sunt cam clare” / ”Eu așa zic”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Declarație comună: România şi Bulgaria vor adera deplin la Schengen. Controalele la granițele terestre vor mai fi menținute încă 6 luni

Mesaj în română postat de Ursula von der Leyen: „România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen”

Austria dă semne că va debloca aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen

Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple în câteva săptămâni

Partenerii noștri