Live

Radu Mazăre, adus la ICCJ pentru procesul privind campusul social „Henri Coandă” din Constanţa

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam/George Călin

Radu Mazăre, fostul edil al Constanţei, a fost adus, luni, de la penitenciarul Rahova la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pentru a fi audiat în dosarul privind construirea de locuinţe modulare grupate în campusul social „Henri Coandă” din Constanţa.

Pe 28 iunie 2018, fraţii Radu şi Alexandru Mazăre au fost achitaţi în primă instanţă de Înalta Curte în acest dosar, judecătorii aplicându-le fiecăruia câte o amendă penală de 5.000 de lei.

Potrivit deciziei instanţei, fraţii Mazăre au fost achitaţi pentru complicitate la luare de mită, dar amendaţi pentru fals în declaraţii.

Tot în acest dosar, omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat pentru dare de mită.

Decizia a fost atacată de procurori.

Acuzaţiile din acest dosar au legătură cu programul de construire de locuinţe modulare grupate în campusul social „Henri Coandă”, lansat în anul 2011 şi aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa.

DNA: Fraţii Mazăre nu au menţionat conturile personale deschise în Israel 

„Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată. Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, susţinea DNA.

Potrivit procurorilor, din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi către contul personal al primarului Mazăre şi 80.000 de euro către contul pus la dispoziţie de fratele său, Alexandru Mazăre, ambele deschise la o bancă din Israel. Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore deschise la bănci din străinătate, afirmau anchetatorii.

„În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham)”, mai spuneau procurorii.

În declaraţiile de avere din perioada 2011 - 2012, fraţii Mazăre nu au menţionat conturile personale deschise la unitatea bancară din Israel şi nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri, potrivit DNA.

Sursa: Agerpres

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Răsturnare de situație în cazul bărbatului care a murit în clubul pensionarilor din Mangalia. Ce arată rezultatele necropsiei

ÎPS Teodosie s-a împiedicat la slujba de sfințire a apei pentru Bobotează. Mii de oameni, așteptați astăzi să ia agheasmă în Constanța

Cadavrul unui bărbat a fost găsit în mare în Portul Constanța

Arhiepiscopul Tomisului a oficiat Slujba de Sfinţire Mare a Apei. 200.000 de PET-uri oferite credincioşilor de Bobotează 

Partenerii noștri