Live

Procurorul general: OUG de azi afectează toate dosarele Revoluției și 10 august

Data actualizării: Data publicării:

Guvernul dă ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legilor Justiţiei, iar această ordonanță ar putea afecta dosarul Revoluției şi pe cel al violențelor din 10 august, a spus procurorul general al României, Augustin Lazăr, luni dimineață.

Din păcate, proiectele de acte normative care sunt făcute în grabă sunt de natură să afecteze dosarele care sunt în curs. De exemplu, marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public și sunt foarte bine cunoscute acestea. Spre exemplu, cele pe rolul secției parchetelor militare – au fost concentrate resursele umane prin delegare, aduse de la mai multe parchete pentru a rezolva dosare mari și complexe. Ei bine, în aceste situații vor înceta delegările pe funcțiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desființate. Va fi foarte dificil de imaginat cum vor putea fi soluționate aceste dosare, despre care toată lumea susține că dorim să fie finalizate, pentru ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO. (Reporter Digi24: Vă referiți la dosarul Revoluției, la 10 august?) La toate dosarele care sunt pe rol”, a declarat Augustin Lazăr.

Din informațiile Digi24, ar fi vorba despre aproximativ jumătate din colectivul de procurori care lucrează în cele două dosare și care nu ar mai putea participa la anchete făcute de secția militară a Parchetului General.

Acești procurori au fost mutați temporar la Parchetul General pentru a contribui la aceste anchete. Ei au grade profesionale sub cel de Parchet General, iar potrivit proiectului de OUG ce urmează să fie adoptat de Guvernul Dăncilă procurorii care nu întrunesc condițiile legii, inclusiv gradul de formare profesională, nu ar mai putea lucra în cadrul structurilor de la vârful Ministerului Public.

PICCJ, DNA și DIICOT sunt în această situație și ar putea pierde procurori care în prezent lucrează în diverse dosare.

Cu aproximativ o oră înainte, Viorica Dăncilă afirma că „ceea ce adoptăm astăzi este o armonizare a prevederilor legilor, astfel încât să răspundă cât mai bine situaţiilor întâlnite în practică pentru buna desfăşurare a actului de justiţie. Justiţia din România trebuie să fie garanţia respectării şi apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor, iar abuzurile şi imixtiunile în înfăptuirea actului de justiţie nu sunt şi nu vor fi tolerate”.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Augustin Lazăr, despre brățările dacice: „Comunitatea ştiinţifică serioasă nu are niciun fel de dubii cu privire la autenticitatea lor”

Procurorul care a trimis Dosarul Revoluției în instanță: Scopul grupării Iliescu a fost menținerea României sub influența URSS

Procesul împotriva lui Ion Iliescu, acuzat de „infracţiuni contra umanităţii” în Dosarul Revoluției, poate începe (Curtea de Apel)

Olaf Scholz, despre reintroducerea MCV: „Mecanismul a luat sfârșit; e un semn că România se află pe calea bună”

Partenerii noștri