Video Predoiu: Abrogarea peste noapte a recursului compensatoriu ar avea efecte colaterale mai grave
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, joi, că recursul compensatoriu, măsura promovată de majoritatea parlamentară PSD-ALDE, care a scos din închisori mii de infractori periculoşi care au recidivat ulterior, nu poate fi „abrogată peste noapte pentru că ar conduce la efecte colaterale mai severe decât cele din prezent”.
Predoiu, despre crimele din Constanța
Predoiu, despre confruntările dintre fermieri și polițiști
Arafat anunță măsurile după incendiul de la Ferma Dacilor
Predoiu: Important e că Austria și-a schimbat poziția privind Schengen
Predoiu, despre prinderea lui Cherecheș: „Am plecat cu un handicap de câteva ore”
Reacția ministrului Predoiu la derapajul polițistului din Giurgiu, care a agresat minore
Predoiu explică de ce nu au fost mai multe demiteri după accidentul din 2 Mai
Austria spune din nou NU României în Schengen
Predoiu, nervos la adresa USR: „Rămâneți în istorie fără să lăsați nimic în urmă”
„Recursul compensatoriu, Ministerul Justiţiei acţionează pe trei planuri. În primul rând juridic în Parlament vom susţine acele propuneri care să ducă la abrogarea acestui tip de recurs compensatoriu, deci înlocuirea cu un sistem care să permită beneficiul unei astfel de măsuri în condiţiile de control asupra aplicării legii şi în condiţiile în care nu punem în pericol siguranţa publică.
Al doilea plan este juridico-diplomatic. Am angajat şi vom continua discuţii cu CEDO astfel încât să evităm declanşarea unui lanţ de condamnări la CEDO împotriva României.
Al treilea plan este unul tehnic care ţine de minister şi de grupurile de lucru în care se lucrează intens, în fiecare zi, pentru găsirea formulelor tehnice care să nu nască neconstituţionalităţi sau discriminări între subiecţii aplicări legii.
O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuţiile cu CEDO şi măsuri de extindere a capacităţii penitenciare ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent.
În acelaşi timp, ştiţi foarte bine, guvernul şi-a asumat o obligaţie în cadrul negocierilor politice cu alte partide atunci când s-a obţinut votul de învestitură de a nu apela la Ordonanţe de Urgenţă în domeniul Justiţie şi cu aceasta am răspuns puţin şi la a doua întrebare: Guvernul nu-şi poate asuma o desfiinţare peste noapte a SIIJ, în primul rând din cauza acestui considerent de ordin formal, dar şi pentru că, după părerea mea, e nevoie de o dezbatere prealabilă mai largă în cadrul sistemului judiciar, şi apoi, dacă e posibil, obţinerea unui consens politic în Parlament”, a declarat Cătălin Predoiu în cadrul unei conferinţe de presă.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News