Live

Pescariu și Florică, la un pas să scape de acuzații în ultimul dosar Microsoft

Data actualizării: Data publicării:

Dinu Pescariu și Claudiu Florică sunt la un pas să scape de acuzațiile aduse de procurori în ultimul dosar Microsoft, după ce magistrații Tribunalului București au dispus, joi, anularea ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale împotriva lor. Decizia nu este însă definitivă.

Constată că în cauză lipseşte autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Dispune anularea ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale din 18 ianuarie 2018 faţă de inculpaţi. Cu drept de contestaţie”, se arată în decizia judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, potrivit Mediafax.

Pe 1 februarie 2018, oamenii de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au fost trimişi în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru spălare de bani. Atunci, DNA a anunţat finalizarea dosarului Microsoft şi a făcut bilanţul soluţiilor dispuse până în acest moment, anunţând că s-a dispus clasarea clauzei faţă de şapte foşti miniştri - Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Silvia Ţicău, Mihai Tănăsescu şi Şerban Mihăilescu.

Potrivit procurorilor, în perioada decembrie 2003 - octombrie 2004, reprezentanţii Guvernului României (Nica Dan, în calitate de ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Ţicău Silvia Adriana, în calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, respectiv de ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei şi Athanasiu Alexandru, în calitate de ministru al educaţiei şi cercetării), au iniţiat şi susţinut proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003, nr.470/01.04.2004 şi nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licenţe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, respectiv s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe şi pentru produsele educaţionale Microsoft.

„În scopul de a favoriza Fujitsu Siemens Computers prin evitarea organizării unei licitaţii publice, în cuprinsul Hotărârilor de Guvern menţionate s-a invocat, în mod nereal, calitatea acestei firme de unic distribuitor pentru licenţele Microsoft. Extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe şi pentru produsele educaţionale Microsoft a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1778/21.10.2004 fără a exista un necesar fundamentat”, susţin procurorii.

Potrivit acestora, aprobarea încheierii între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licenţe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, precum şi extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe şi pentru produsele educaţionale, s-au făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers pentru licenţele Microsoft, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României a beneficiat Fujitsu Siemens Computers.

„Prin fapta reprezentanţilor Guvernului României, faptă care întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu (prescrisă), s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, iar pe de altă parte - un folos necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers”, mai spun procurorii.

Suma de 22.787.515 USD, reprezentând o parte (aproximativ o treime) din folosul necuvenit obţinut din infracţiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers, a făcut obiectul infracţiunii de spălare de bani.

„Concret, în vederea disimulării originii ilicite a sumei de 22.787.515 USD, a fost încheiat un contract de consultanţă fictiv între Fujitsu Siemens Computers şi Profinet AG. În baza acestui contract, au fost transferate în contul Profinet AG, suma de 15.553.878,86 USD la data de 11.05.2004 şi suma de 7.233.510,86 USD la data de 30.11.2004”, mai spun procurorii.

În rechizitoriu, aceştia reţin şi faptul că, în perioada mai – decembrie 2014, „prin subcontractarea succesivă în mod fictiv a unor servicii de consultanţă, sumele de bani au tranzitat o serie de conturi ale unor firme off-shore (Slytehrin Marketing Ltd, Zonko Overseas Ltd)”.

„Persoanele implicate în operaţiunile privind disimularea originii ilicite a sumei totale de 22.787.515 USD, reprezentând o parte din folosul patrimonial necuvenit obţinut din infracţiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers, au fost inculpaţii Florică Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail, acesta din urmă fiind şi beneficiarul final al unei părţi din această sumă. Prin contribuţia la înfiinţarea firmelor offshore Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd, precum şi la încheierea contractelor fictive de prestări servicii dintre Fujitsu Siemens Computers şi Profinet AG, respectiv dintre Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd, inculpaţii au contribuit la/au dispus realizarea transferurilor bancare menţionate, care nu s-ar fi putut realiza în lipsa acestor elemente”, se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii au anunţat că au dispus sechestru asupra sumelor de bani aparţinând lui Dinu Pescariu, dar şi că dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O grefieră de la Tribunalul Bucureşti a fost „îngropată sub un morman de dosare şi metal”, după ce rafturi de arhivă au căzut peste ea

Alegeri SUA 2024. Trump este primul inculpat penal ales preşedinte. Ce se întâmplă acum cu dosarele sale penale şi civile

Tribunalul București a respins mai multe solicitări de suspendare a hotărârii pentru referendumul în București. Reacția lui Nicușor Dan

Tribunalul Bucureşti judecă cererea lui Alfred Bulai de anulare a mandatului de arestare. Sociologul se află în spital

Partenerii noștri