Exclusiv Ofițerul antidrog care l-a prins pe traficantul mexican: A venit în România pentru că se simțea în siguranță. Voia să dezvolte rețeaua
Asasinul din Mexic, venit în România să pună la punct un transport de sute de kilograme de cocaină şi metamfetamină prin portul Constanţa, făcea parte dintr-o grupare atât de violentă încât americanii o considerau teroristă. Individul a ajuns la Bucureşti ca turist, însoţit de soţie şi cei doi copii, printre care un bebeluş. A ales România pentru că reţeaua mafiotă voia să se extindă în noi ţări din vestul Europei şi a crezut că aici este în siguranţă. Nu a bănuit că poliţiştii de la noi colaborarează cu autorităţile din Statele Unite, iar în oricare altă ţară se temea că va fi arestat. De altfel, era prima ieşire a bărbatului din Mexic, iar paşaportul şi l-a făcut cu doar câteva zile înainte de plecare. L-a şocat întâlnirea cu poliţiştii chiar la coborârea din avion, pe Aeroportul Otopeni, însă nu s-a opus reţinerii. Detaliile au fost dezvăluite, în premieră, de unul dintre ofiţerii antidrog, care au participat la misiunea de capturare a traficantului.
Revoltă în Spania. Oamenii l-au numit „asasin” pe regele Felipe, în timp ce aruncau cu noroi și lemne spre el. „Ne-ați abandonat”
Unul dintre cei mai mari traficanți de droguri din lume a fost arestat
Inundații majore și alunecări de teren în Mexic
„Bestia”, trenul care „ucide” sute de migranți
Primarul unui oraș din Mexic s-a însurat cu un crocodil
Români refuzați, din nou, la intrarea în Mexic. „Tot ce însemna România era tras pe dreapta”
Un urs întrerupe o cerere în căsătorie
O balenă extrem de prietenoasă se lasă mângâiată și pupată de turiști
Cu cât se vând drogurile pe piața din România
Ofițer DCCO: "Sunt considerați, atât de statul mexican, cât și de statul american, o grupare teroristă. Anul trecut, în urma unor percheziții la membri grupării, din care făcea parte și suspectul nostru, au fost descoperite inclusiv drone cu explozibil plastic la bord. Și costumația și mașinile pe care le foloseau au un iz militar, fapt pentru care sunt de foarte luat în seamă de toată lumea.
Sunt și cunoscuți pentru corelarea faptelor de trafic de droguri cu cele de violență, torturarea unor persoane care au colaborat cu poliția, persoane care au înșelat anumite tranzacții, sau pur și simplu grupări rivale.
Ei intenționau să organizeze transporturi de droguri prin România, destinație fiind țări din Europa de Vest. Atunci când o grupre criminală, cum sunt și ei, vrea să se extindă pe anumite zone, atunci un om foarte important din cadrul organizației va trebui să se deplaseze în acel loc, pentru a vedea cu ochiul liber că treaba este serioasă.
În martie el a ajuns în România, însă operațiunea a început cu șase luni înainte, timp în care am cooperat cu autoritățile din Statele Unite, DEEA, Homeland Security și US Marshals. El a a venit ca turist, împreună cu o parte din familia sa.
Ulterior, intenționa să-și dezvolte rețeaua și rutele de transport ale drogurilor, din America de Sud către Europa. El a călătorit foarte puțin, din datele pe care le avem, nu a părăsit teritoriul continentului în care locuia, tocmai din frica pe care permanent traficanții de droguri din Mexic o au față de autoritățile din Statele Unite. Ei știu ceea ce fac și se gândesc că pot fi oricând capturați.
Și-a procurat un pașaport cu foarte puțin timp înainte de călătoria în România. Nu cred cred că s-a gândit vreun moment că în România va fi vorba de o procedură în care să fie implicate Statele Unite ale Americii".
Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24: Deci și-a imaginat că venind în România vine într-un loc sigur?
Ofițer DCCO: "Exact. Din acest motiv a și venit atât de lejer. Nu toți traficanții, mai ales cei care au un rol bine definit într-o rețea, călătoresc atât de lejer și fără să fie însoțiți de persoane de încredere sau bodyguarzi".
Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24: Care a fost reacția lui când v-a văzut, când i-ați spus că există un mandat de arestare pe numele lui?
Ofițer DCCO: "Inițial a fost foarte tăcut și reținut, probabil sunt învățați să reacționeze într-un fel atunci când, în orice țară, cineva din partea poliției îi abordează, dar ulterior, înțelegând că este vorba despre un act oficial emis de Departamentul de Justiției din SUA, și-a dat seama că este în legătură cu ceea ce se ocupă și din acel moment a fost uimit că până și aici cineva se ține după el. A fost arestat provizoriu în vederea extrădării, iar rudele s-au întors, la câteva zile distanță, în Mexic".
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News