Live

Senatorul Pîrvulescu, cercetat sub control judiciar de DNA. E acuzat că a intermediat o mită de 60.000 de euro

Data actualizării: Data publicării:
Eugen Pîrvulescu adus la DNA / Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Au apărut noi informații în cazul senatorului Eugen Pîrvulescu, intrat recent în echipa candidatului independent Mircea Geoană și audiat la DNA într-un dosar de trafic de influență. La inițiativa lui Pîrvulescu, ar fi fost negociată o mită de 60.000 de euro pentru obținerea unui certificat care să permită accesul la secrete de stat pentru Marin Țole, persoană pe care senatorul și-ar fi dorit-o la conducerea Companiei Naționale de Investiții (CNI), potrivit unor surse Digi24.ro. 

ACTUALIZARE 20.09: Senatorul Eugen Pîrvulescu va fi cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la infracțiunea de cumpărare de influență, anunță DNA, într-un comunicat.

Aceeași măsură a fost dispusă de procurorii anticorupție și față de celelalte trei persoane cercetate în dosar, printre care și Marian-Cătălin Burcescu, fost direct general al Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (O.S.I.M.), acuzat, la rândul său, de complicitate la cumpărare de influență. 

Știrea inițială: Potrivit surselor Digi24.ro, Țole, denunțător în acest caz, este audiat în calitate de martor. Eugen Pîrvulescu și încă o persoană sunt audiați pentru infracțiunea de cumpărare de influență, iar alte două persoane pentru trafic de influență. 

Totul s-ar fi petrecut în anul 2022. Atunci, Eugen Pîrvulescu era liderul PNL Teleorman, în timp ce Țole (actual secretar de stat la Ministerul Dezvoltării) era membru în aceeași filială.

Pîrvulescu și-ar fi dorit ca Marin Țole să devină director general la CNI, doar că avea nevoie de certificat ORNISS (Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat), care permite accesul la secrete de stat.

Informațiile Digi24.ro arată că numirea lui Țole la CNI i-ar fi adus lui Pîrvulescu posibilitatea să gestioneze anumite proiecte de investiții. 

„Eugen Pîrvulescu: Ieri zicea ca trebuie sa ți mai vina o hartie. La ce p.. mea și-i se referă? (13:12) Ce o mai vrea??? (13:13) Ce hârtie sa ți mai vină? (13:13) Panarama de om de o lună jumătate își bate joc de noi (13:14)

Marin Țole: Cred ca la ceea ce ti-a zis, alta decât ornis. Probabil în câteva zile iese și aia și nu văd ce să mai invoce. (13:15)”, este un fragment din interceptările unor mesaje transmise între cei doi, obținute de Digi24.ro. 

Pentru că procedurile de verificare ar fi luat prea mult timp, Țole ar fi fost pus să ia legătura inclusiv cu directorul ORNISS, Marius Petrescu. În urma discuțiilor, Țole ar fi primit de la directorul ORNISS un număr de telefon al altei persoane - Gheorghe Florea, mai arată sursele citate de Digi24.ro.

Ulterior, potrivit informațiilor Digi24.ro, Țole ar fi fost pus în legătură cu o altă persoană care ar fi avut conexiuni în interiorul serviciilor.

„Unde s-au dus banii ăia?”

În tot acest lanț, pentru a putea duce demersul până la capăt, a fost cerută suma de 60.000 de euro. Țole ar fi refuzat să plătească inițial, însă Eugen Pîrvulescu s-ar fi oferit să dea banii respectivi. 

Înțelegea inițială, după cum arată sursele citate de Digi24.ro, era ca plata să fie făcută în două tranșe, o dată la început, sumă achitată, iar restul de 30.000 de euro să fie dați după obținerea certificatului.

Țole nu a mai fost numit la conducerea CNI, iar în februarie 2024, pe fondul unor conflicte în filiala PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu i-ar fi cerut lui Marin Țole să îi dea banii înapoi - adică prima tranșă, de 30.000 de euro.

„Eugen Pîrvulescu: ...[neinteligibil]... ți-am dat banii ăia. Unde i-am dus p-ăia, banii ăia? Unde sunt? Unde i-ai dus?

(...)

Eugen Pîrvulescu: Pe mine m-a durut foarte tare chestia de… relația noastră, pentru că noi am… când am venit atunci seara trebuia să-i dăm mai mulți, cred că era mai mult… sumă, cred că era mai mare.

Marin Țole: Da, erau 60.000

Eugen Pîrvulescu: Da.

Marin Țole: … și n-a fost decât 150. Tu ai fost cu inițiativa: „Bă, nu-i da! Dă-i jumate din ei!”, știi?!

Eugen Pîrvulescu: Da, măcar să-i dăm jumate din ei!

Marin Țole: „Măcar să-i dai jumate!”. Da?!

Eugen Pîrvulescu: Un miliard jumate. Unde s-au dus banii ăia, fraților?”, este un alt fragment din interceptările procurorilor, obținute de Digi24.ro. 

Eugen Pîrvulescu a intrat recent în echipa lui Geoană

Eugen Pîrvulescu, senator din 2016, a anunțat la începutul săptămânii că se retrage din Partidul Național Liberal (PNL) și se alătură echipei de campanie a lui Mircea Geoană. 

 „De astăzi, mă alătur candidatului Mircea Geoană și echipei sale de campanie. Vă mulțumesc încă o dată pentru tot și vă aștept pe 25 noiembrie să veniți alături de mine pentru susținerea lui Mircea Geoană în turul doi”, a transmis la începutul săptămânii Eugen Pîrvulescu, potrivit Ziarul Teleormanul

Contactați de Digi24.ro,  reprezentanții echipei de campanie nu au oferit încă un punct de vedere. 

„Nu a trecut criteriile de integritate, deci nu face parte din acel partid, cu atât mai puțin din echipa mea care susține o candidatură independentă la Președinția României”, a transmis, însă, Mircea Geoană, pentru RFI

Pîrvulescu nu este la primul dosar

 Pîrvulescu nu este la primul dosar instrumentat de DNA. Senatorul este trimis în judecată de procurori, fiind acuzat că a trucat concursuri de angajare la Serviciul de Ambulanță Județean Teleorman. Dosarul se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

 „În perioada 28 mai – 20 iunie 2021, inculpatul Eugen Pîrvulescu și-ar fi folosit influența pe care o avea în calitate de președinte al unei filiale de partid aflat la guvernare, pe lângă membrii comisiilor de concurs constituite de conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Teleorman, solicitându-le în mod repetat, atât direct cât și prin intermediul unei alte persoane, să elaboreze și să-i remită, seturile de subiecte care urmau să fie date la proba scrisă a concursurilor organizate în perioada mai-iulie 2021, pentru ocuparea unor posturi vacante/temporar vacante de asistent medical și șofer autosanitară II”, arătau procurorii anticorupție în anul 2021, când a fost pus sub control judiciar. 

Milioane de euro din taxele locuitorilor din Teleorman au ajuns la companii patronate de Eugen Pîrvulescu, pe vremea în care acesta era președintele Consiliului Județean, după cum arată Context.ro

Editor : M.G.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A lăsat mașina primită de la Ion Țiriac în parcare, iar acum a spus ce lecție de viață a învățat după medalia de la JO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Primele imagini cu bani pe biroul din cabinetul medical al lui Nelu Tătaru

DNA a cerut la Camera Deputaților ridicarea imunității parlamentare a lui Nelu Tătaru. Comisia Juridică se reunește luni

Senatorul Eugen Pîrvulescu, intrat recent în echipa lui Geoană, este audiat la DNA într-un nou dosar penal

Nelu Tătaru, acuzat că a luat mită de la pacienți. DNA: Fostul ministru primea între 100 și 500 de lei sau produse. Reacția lui Tătaru

Partenerii noștri