Motivul pentru care un membru al Casei Regale a României a fost trimis în judecată
Un membru al Casei Regale a României va ajunge în faţa judecătorilor de la Iaşi. Fiul Principesei Ileana a României şi al arhiducelui de Habsburg este acuzat de procurori de distrugere. Dominic Lothringen de Habsburg nu a avut grijă de conacul din Poieni, care i-a fost retrocedat, şi l-a lăsat să se distrugă bucată cu bucată, spun anchetatorii. Din clădirea istorică a mai rămas un zid şi câteva cărămizi.
Conacul Poieni din judetul Iasi a fost şters de pe lista monumentelor istorice şi din memoria oamenilor. Ansamblul de patru clădiri a fost în administrarea statului timp de 60 de ani. În 2007, a revenit în grija fiilor principesei Ileana, iar peste doi ani s-a încercat vânzarea conacului.
Cine a fost prințul Philip
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Carmen Ciocan, jurnalist Digi24: O bucată de zid şi câteva cărămizi. Atât a mai rămas din Conacul Poieni. De jur împrejur este doar vegetaţie lasată să crească în voie. Depăşeşte trei metri înălţime şi se întinde pe aproape cinci hectare.
Virgil Băbîi, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi: În 2009 nici nu ne-am gândit ce soartă va avea acest monument istoric. După ce am înaintat hârtiile către inspectoratul de poliţie, am mers cu ei la faţa locului, să facem constatări, fotografii, ne-am dat seama că distrugerile erau mult mai mari și continuau.
Sorin Iftimi, istoric: Se fac retrocedări fără a se asigura întreţinerea monumentelor. Cel care revendică şi obţine o proprietate are şi obligaţia de a o întreţine, de a o păstra întreagă, mai ales dacă are statut de monument istoric.
La sfârşitul lunii august, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a dispus trimiterea în judecată a prinţului Dominic Lothringen de Habsburg. El este acuzat că, timp de 9 ani, a lăsat clădirea de patrimoniu să se ruineze. Pentru că nu era păzită, din ea s-a furat aproape tot ce se putea.
Monica Palaghia, prim-procuror Parchetul Iași: Se reţine că în perioada 2008 - 2017 inculpatul nu a luat măsurile necesare pentru conservarea şi întreţinerea acestui imobil, ceea ce a dus la aducerea imobilului în stare de neîntrebuinţare, de degradare şi ulterior la distrugere.
Conacul Poieni a fost prima moşie cumpărată de Carol I în Moldova, după 1866, în semn de respect pentru ieşeni, spun istoricii.
Sorin Iftimi, istoric: Proprietatea a jucat un rol important, de exemplu, în Primul Război Mondial, atunci când a avut loc refugiu de la Iaşi, toată ţara era într-o situaţie foarte critică, s-a adunat aici, la Iaşi, o populatie foarte numeroasă. Erau de 4-5 ori mai mulţi locuitori decât de obicei.
Iernile erau atunci cumplite, iar lemnul necesar pentru încălzirea populaţiei a fost asigurat, la dispoziţia regelui Ferdinand, de pe această moşie. După 1947, spaţiul a fost folosit drept secţie exterioară a Spitalului pentru Copii din Iaşi.
Persoanele puse sub acuzare au fost audiate, inclusiv prin cerere de asistenţă judiciară internaţională, fiul principesei Ileana fiind stabilit în alt stat.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News