Live

Ministerul Justiției anunță oficial suspendarea procedurii de selecţie a procurorilor șefi, pe perioada interimatului lui Lucian Bode

Data publicării:
Procedura de selecție a procurorilor șefi a fost suspendată. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Ministerul Justiției anunță oficial suspendarea procedurii de selecție a procurorilor șefi, după ce ministrul interimar Lucian Bode anunța, joi, că procedura pentru numirile la vârful parchetelor nu se poate derula pe mandatul unui ministru interimar.

„Procedura de selecție a procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea unor funcții de conducere vacante, declanșată la data de 28 iulie 2021, se suspendă pe perioada interimatului funcției de ministru al justiției”, se arată într-un anunț al ministerului.

Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a declarat, joi, că procedura de numire a procurorilor de rang înalt „nu se poate derula pe un mandat al unui ministru interimar”. El adaugă că un astfel de concurs trebuie să fie transparent, iar ci care obțin aceste funcții trebuie să fie bine pregătiți profesional.

„Consider că această procedură nu se poate derula pe un mandat al unui ministru interimar. Am solicitat specialiştilor din Ministerul Justiţiei, în special Direcţiei de Resurse Umane, un punct de vedere şi sunt convins că în cel mai scurt timp, ţinând cont de această oportunitate, structurile de specialitate ale Ministerul Justiţiei vor publica un anunţ în acest sens”, a adăugat el.

Joi, înainte de semnarea decretului de revocare din funcție a lui Stelian Ion, Ministerul Justiţiei a anunţat că au fost înregistrate 11 candidaturi pentru funcţiile vacante de conducere din Parchetul General, DNA şi DIICOT.

La Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare a fost înregistrată o singură candidatură - Cătălin Andrei Popescu.

Pentru funcţia de procuror şef al DIICOT şi-au depus candidatura Daniel Horodniceanu, care a mai condus instituţia între 2015 şi 2018, Oana Daniela Pâţu şi Ioana Bogdana Albani.

Ioana Bogdana Albani şi-a depus candidatura şi pentru funcţia de procuror şef adjunct al DIICOT, funcţie care este vizată şi de Mihaela Larisa Iosipescu.

La DNA, Codrin Gavra candidează pentru funcţia de procuror şef adjunct. La funcţia de procuror şef secţie - Secţia de combatere a corupţiei candidează Andreea Oana Nica şi Ioan Amariei, la funcţia de procuror şef secţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie candidează Silviu Paul Dimitriu, iar la funcţia de procuror şef secţie - Secţia judiciară penală şi-a depus candidatura Monica Erika Danciu.

Procurorii selectaţi ar urmea să susţină interviul, în perioada 6 - 9 septembrie, în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei.

Citește și CSM critică procedura de numire a procurorilor de rang înalt și spune că a fost declanșată „intempestiv”

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul șef IPJ Cluj a fost trimis în judecată de DNA în dosarul permisului de conducere

Dosar privind finanțarea panourilor pentru promovarea cărții lui Nicolae Ciucă. Precizările DNA și reacția liderului PNL

Marius Coriolan Andrica, comisar șef în Poliția Română, a fost trimis în judecată de DNA. De ce îl acuză procurorii anticorupție

Români exploatați și transformați în sclavi în Ungaria de un grup infracțional format tot din români. Cum își păcăleau victimele

Partenerii noștri