Live

Ministerul Justiţiei a trimis în Republica Moldova o cerere de extrădare a fostului deputat Cristian Rizea

Data publicării:
Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Ministerul Justiţiei a anunţat că a trimis, miercuri, o cerere autorităţilor din Republica Moldova având ca obiect extrădarea fostului deputat Cristian Rizea, care are de executat în România o condamnare de 4 ani şi 8 luni închisoare, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al MJ, la data de 25 aprilie 2019, Ministerul Justiţiei a formulat cererea de extrădare din Republica Moldova a lui Cristian Rizea, în vederea executării în România a unei pedepse de 4 ani şi 8 luni, aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în anul 2019.

Conform MJ, această cerere a fost trimisă, la data de 3 mai 2019, Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova.

Pe 7 iunie 2019, Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a transmis o adresă Ministerului Justiţiei din România, prin care a informat că nu poate fi iniţiată procedura de extrădare, întrucât Cristian Rizea este şi cetăţean al Republicii Moldova.

Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a transmis, miercuri, o scrisoare Ministerului Justiţiei din România, prin care informează că, prin decretul preşedintelui Republicii Moldova din 2 noiembrie 2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 285 din 3 noiembrie 2020, i-a fost retrasă cetăţenia moldoveană lui Cristian Rizea.

În martie 2019, Rizea a fost condamnat definitiv la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor

MJ susţine că a transmis miercuri în Republica Moldova o cerere de extrădare, după ce preşedintele Igor Dodon i-a retras lui Rizea cetăţenia acestei ţări.

"În consecinţă, astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiţiei din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum şi cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei - Convenţia Europeană de extrădare din 1957), a întocmit şi transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetăţeanului român Cristian Rizea, în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani şi 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cererea este însoţită de documentele prevăzute de instrumentul juridic internaţional aplicabil menţionat. Termenele şi modalitatea de soluţionare a cererii sunt supuse legislaţiei statului solicitat, în speţă, legislaţia Republicii Moldova", spune MJ.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, care a fugit din România după ce a fost condamnat penal, a fost reţinut marţi la Chişinău, iar autorităţile au demarat procedura de extrădare.

În martie 2019, fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Rizea era acuzat că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi la Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Propunerea PSD pentru Ministerul Justiției este Radu Marinescu. Ciolacu: „Eu vreau o Românie cu zero corupție”

Maia Sandu îi cere lui Putin să lase Republica Moldova în pace: Vrem ca moldovenii să decidă și nu banii Kremlinului

Grecia îl va preda României pe Nati Meir, condamnat la 11 ani pentru corupție. Omul de afaceri a fost prins în Rhodos

Sentință definitivă în cazul Mario Iorgulescu: noua condamnare este cu cinci ani mai mică decât pedeapsa anulată de Înalta Curte

Partenerii noștri