Membru CSM, despre bilanțul Inspecției Judiciare: Procentul mare de acţiuni disciplinare respinse, motiv de analiză serioasă
Inspecţia Judiciară a prezentat un bilanţ din care reiese că mai mult de jumătate dintre anchetele disciplinare împotriva magistraţilor pică atunci când ajung la judecată. Iar în acest malaxor al reputaţiilor au intrat în ultimii doi ani magistraţi cu greutate, cărora instanţa nu le-a găsit în final nicio vină. De exemplu, în 2017, în cazul a 36 de judecători au fost admise 16 anchete.
Judecătoarea de la procesul lui Vlad Pascu este anchetată disciplinar
Horodniceanu va fi judecat disciplinar
Decizie controversată într-un caz de viol asupra unei minore
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Răspunsul Elenei Lasconi întrebată dacă l-ar vota pentru funcția de premier pe Marcel Ciolacu
Theodor Stolojan acuză USR de lipsă de profesionalism. „Pune pe masă o hartie cu 8 cerințe și apoi pleacă. Nu e o metodă de negociere”
În ultimii doi ani, Inspecţia Judiciară a trimis Secţiei pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii 26 de cereri de sancţionare a unor procurori. Dintre cele ajunse la final, 44 la sută au fost respinse inclusiv de Curtea Supremă.
Pe lista procurorilor trimişi în judecată disciplinară se regăseşte şi Laura Codruţa Kovesi, care are patru acţiuni, două deja respinse de secţie. Magistratul consideră că acţiunile sunt o formă de hărţuire.
Laura Codruţa Kovesi: „Această campanie de hărţuire durează de doi ani, se derulează prin atacuri în spaţiul public, prin repetate acţiuni disciplinare, am 47 de cercetări disciplinare, am patru acţiuni disciplinare care au fost promovate.”
Deciziile favorabile fostului şef DNA au fost contestate de Inspecţia Judiciară la Curtea Supremă. În cazul procurorilor care au anchetat emiterea ordonanţei de urgenţă 13, Instanţa a respins deja definitiv acuzaţiile. La fel şi în cazul foştilor candidaţi pentru şefia DNA Florentina Mirică şi Marius Iacob.
Rata de respingere a acţiunilor disciplinare e criticată din interiorul CSM.
Bogdan Mateescu, judecător, membru CSM: „Inspecţia Judiciară este absolut necesară în exercitarea funcţiei de control şi reglare din cadrul autorităţii judecătoreşti. Pe de altă parte însă, procentul mare de acţiuni disciplinare exercitate de inspecţie şi respinse sau anulate definitiv cred că trebuie să provoace o serioasă analiză în cadrul acestei instituţii independente.”
Cristina Tarcea, preşedintele ICCJ, se numără printre judecătorii intraţi în vizorul inspecţiei. La prima înfăţişare la CSM, magistratul a criticat acuzaţiile inspectorilor.
Cristina Tarcea, șefa instanței supreme: „În ultima vreme tot vorbim despre abuzuri. Trebuie să ne uităm foarte atent la toate instituţiile care comit abuzuri. Apreciez că este un abuz.”
Anul trecut, 40 la sută dintre dosarele disciplinare cu judecători au fost respinse, în timp ce în 2017, 55 la sută dintre acuzaţii au picat testul CSM şi al Curţii Supreme.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News