Live

Mărturii înfiorătoare în dosarul copiilor germani abuzaţi. Ce a fost obligată să facă o fată pentru a scăpa de tortura "2 la 1"

Data actualizării: Data publicării:
Violență împotriva copiilor. FOTO: Getty Images

Dosarul copiilor germani abuzați într-un centru social din Maramureș ajunge în instanță. Procurorii au trimis judecătorilor mărturii incredibile. Copiii erau practic ținuți sclavi. Erau bătuți, umiliți, înfometați, nu primeau medicamente în caz de nevoie. Ba chiar uneori erau înhămați la căruță.

Centrul în care s-au petrecut ororile era finanțat de statul german și se afla pe un deal, în localitatea Vișeu de Sus, într-o zonă izolată, fără semnal, unde se ajungea foarte greu. Iar autoritățile locale ar fi știut totul.

Imediat după sosirea în centrul „Projekt Maramureş", adolescenţii germani erau supuşi în mod inevitabil unui program de izolare de aproximativ 3 săptămâni, fiindu-le aplicată una dintre metodele 1 la 1, 2 la 1 sau 3 la 1. Asta însemna câte persoane îi supravegheau, în funcţie de comportamentul deviant pe care îl prezenta fiecare. Scopul era "îmblânzirea" adolescenților, practica fiind denumită și "perioada de adaptare". Regulile erau scrise în limba germană pe format de hârtie A4, înrămate şi afişate.

Scenele de violență erau foarte frecvente.

„Prima dată când am fost lovit de un supraveghetor de la centru a fost cam prin luna februarie 2017. A început să strige la mine și să mă înjure (...) și m-a lovit. M-am învinețit pe brațe și pe abdomen”, potrivit mărturiei unei victime.

Un alt copil povestește că fost supus unor munci forţate, în regim de pedeapsă. A fost izolat de ceilalți colegi vreme de trei trei luni. În acest timp a fost pus să "mute bolovani foarte mari cu mâinile goale, să care lemne, să construieasca un grajd; toate aceste munci se executau de dimineaţa de la 7 până la ora 6 seara, în fiecare zi, inclusiv duminica. De mâncare primea „numai pâine cu slănină sau unsoare la finalul zilei”. Era închis singur într-o casă părăsită din care nu avea voie să iasă, nici măcar să meargă la toaletă, mai povestește copilul.

„Membrii grupului organizat din Vișeu de Sus aveau complici funcționari publici din primărie, din poliția locală și de la Direcția de Asistență Socială. De fiecare dată când urmau să vină controale de la Direcția Copilului și din Germania, aceștia erau anunțați.”, potrivit reporterului Digi24.

Citiţi şi:

Cazul copiilor germani torturați în Maramureș, în instanță. Detalii înfiorătoare din dosar: minorii erau înhămați la căruțe

Procurorii DIICOT au trimis în judecată 14 persoane în cazul copiilor-sclavi din Vișeu pentru săvârșirea a 10 infracțiuni penale

Procuroii DIICOT înșiră acuzații peste acuzații: de la trafic de minori, la rele tratamente aplicate copiilor, cum ar fi înhâmarea la căruțe, alături de animale și scoaterea în ploaie, în regim de pedeapsă. De asemenea, cei 14 sunt acuzați de deturnate de fonduri și spălare de bani. Totodată, familia Schuman nu paote justifica 137.000 de euro.

Chiar dacă nu există încă persoane acuzate de acest lucru, matorii spun că atât fetele, cât şi băieţii care erau duşi în camera de pedeapsă, erau uneori violaţi.  

„Nepotul meu, când era închis (...) l-ar fi pus cu fața și mâinile la perete (...) și apoi l-a violat”, potrivit unei declaraţii aflate la dosar.

Una dintre fete a povestit că s-a lăsat convinsă să i se monteze un dispozitiv anticoncepțional doar pentru a nu fi încarcerată la "2 la 1". Cazul se află acum pe mâna judecătorilor care trebuie să decidă cine se face vinovat de maltratarea copiilor.

Redactare G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Români exploatați și transformați în sclavi în Ungaria de un grup infracțional format tot din români. Cum își păcăleau victimele

Operațiunea „Ghost Guns”: DIICOT a găsit arme, bani falși și câini de luptă. 66 de persoane sunt cercetate

Descindere în Timișoara: audieri în cazul unor persoane cu handicap puse să cerșească și al unei femei cu HIV puse să se prostitueze

Operaţiunea „Ghost Gun”. 131 de percheziţii la traficanți care vindeau arme unor clanuri. Ce se știe despre cumpărători

Partenerii noștri