Mai mulţi membri CSM se revoltă după înregistrarea cu Viorica Dăncilă şi cer sesizarea CCR: "Discursul stârneşte îngrijorări extreme"
Mai mulţi membri CSM cer plenului Consiliului și președintei Lia Savonea să sesizeze Curtea Constituțională după înregistrările apărute în spaţiul public, în care premierul Viorica Dăncilă le vorbește colegilor de partid despre miza justiției pentru rămânerea la guvernare. „Prin afirmația că menţinerea la guvernare a unui partid politic şi rămânerea în fiinţă a Guvernului României au ca miză - chiar mai mare decât înalta demnitate de Prim ministru- dosarele (judiciare), secţia specială şi numirea procurorilor, doamna prim-ministru şi presedinte al Partidului Social Democrat ştirbeşte în mod grav independenţa autorităţii judecătoreşti”, se arată în scrisoarea pe care cei şapte au transmis-o preşedintelui Consiliului.
Viorica Dăncilă a fost înregistrată pe ascuns în timp ce discuta cu colegii din conducerea PSD și surpriza este că în spatele ușilor închise, șefa PSD nu exclude ca moțiunea de cenzură de joi să treacă. Mai precis, nu exclude varianta că unii dintre colegii de partid să trădeze. Vor fi dați afară, spune șefa PSD, conform înregistrării audio obținute de jurnaliștii de la Newsweek.
Viorica Dăncilă le-a explicat parlamentarilor că miza acestei moțiuni o reprezintă dosarele, secția specială și numirea procurorilor. În acest context Viorica Dăncile le reamintește social-democraților de „dosare” și le spune, aparent misterios, „sper să nu vreți să ne întoarcem...”, fără a-și duce fraza până la capăt, ceea ce poate fi interpretat ca o amenințare voalată:
„Miza nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, mizele sunt legate de Secția Specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreți să ne întoarcem… Sper că nu vreți să ne întoarcem… și mulți din această sală știu la ce m-am referit. De fapt, asta este miza. Nu vă imaginați că au ca și miză ocuparea unor posturi de miniștri, pentru care nu au nici un program. Ce să pună în loc? Ce să pună în loc? Ce să facă?”, spune Viorica Dăncilă.
Magistraţi: Viorica Dăncilă afectează principiul separaţiei puterilor în stat
"Prin aceste afirmaţii, Viorica Dăncilă afectează principiul separaţiei puterilor în stat, scriu membrii CSM.
Pe de altă parte, ei arată că, deși toate organismele internaționale care au fost chemate să se pronunțe asupra modificărilor legislative din domeniul justiției au arătat că este necesar ca numirea la vârful parchetelor să se facă transparent și echitabil, discursul Vioricăi Dăncilă demonstrează o cu totul altă abordare, inclusiv prin crearea unei condiţionări între numirile în funcțiile de conducere la parchete și factorul politic.
„Discursul pare că vine în contradicție și cu tezele publice care au fost folosite pentru a justifica modificările aduse legilor justiției și stârneşte îngrijorări extreme cu privire la intenția de a subordona politic justiția".
Membri CSM: Referirea la “Secţia Specială” este extrem de alarmantă
Referirea la “Secţia Specială” (respectiv Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie) ca fiind miză a rămânerii la guvernare a partidului doamnei prim-ministru este extrem de alarmantă, mai ales în contextul retragerii unor căi de atac de către fostul conducător al acestei secţii în dosare vizând membri ai aceluiaşi partid.
Aceste afirmaţii pot fi înţelese în mod rezonabil în sensul că preocuparea politicului, respectiv a puterii executive reprezentate în cauză de către doamna prim- ministru Vasilica Viorica Dăncilă şi a legislativului din care face parte partidul condus de domnia sa, ar fi instrumentarea dosarelor judiciare şi modul de numire a magistraţilor de rang înalt, aspect care nu poate fi primit prin prisma principiilor separaţiei puterilor în stat şi a independenţei Autorităţii judecătoreşti, astfel încât o reacţie promptă a Consiliului Superior al Magistraturii, în virtutea rolului său fundamental de garant al independenţei justiţiei, se impune cu necesitate”, scriu magistraţii.
"Viorica Dăncilă a arogat Guvernului pe care îl conduce competenţe constituţionale aparţinând exclusiv autorităţii judecătoreşti"
Pe de altă parte, ei reclamă că discursul premierului demonstrează că Guvernul şi-a arogat competenţa constituţională Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a celorlalte instanţe prin referirea la o relaţie de interdependenţă între rămânerea în fiinţă a guvernului condus de Viorica Dăncilă şi dosarele instrumentate de instanţe în sensul înţelegerii modului de instrumentare a acestora ca miză mult mai mare şi decât demnitatea de prim-ministru.
„Potrivit art. 126 alin. 1 din Constituţia României, justiţia se înfăptuieşte prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe. Numai acestea au competenţa de a instrumenta dosarele judiciare, legea supremă neacordând nicio competenţă primului ministru prin care să poată influenţa cursul soluţionării dosarelor.
Instrumentarea acestora se realizează de judecători independenţi, având ca unic temei legea şi niciun guvern, niciun partid politic şi niciun prim-ministru nu poate interfera în vreun mod în înfăptuirea justiţiei”, mai arată magistraţii.
Ei adaugă că doar CSM are dreptul de a numi procurorii la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.
„Condiţionarea publică a numirii în aceste funcţii de rămânerea partidului doamnei premier la guvernare şi de respingerea unei moţiuni de cenzură demonstrează că puterea executivă şi-a arogat competenţa Consiliului Superior al Magistraturii dezvoltată infraconstituţional în legea pentru organizarea judecătorească.
Numirea acestor procurori la SIIJ nu ar trebui să fie condiţionată de niciun premier, partid sau guvern, de aceea expunerea doamnei Vasilica Viorica Dăncilă este de-a dreptul îngrijorătoare.
Apreciem că prin astfel de declaraţii doamna premier a arogat Guvernului pe care îl conduce competenţe constituţionale aparţinând exclusiv autorităţii judecătoreşti”, conchid cei şapte membri ai CSM.
Solicitarea este semnată de judecătorii Andrea Anamaria Chis, Mihai Andrei Bălan, Mihai Bogdan Mateescu, şi procurorii Tatiana Toader, Florin Deac, Mihai Cristian Ban şi Nicolae Andrei Solomon.
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News