Legea recursului compensatoriu. Peste 16.000 de deținuți eliberaţi: câți dintre ei s-au întors după gratii
La interpelarea deputatului PNL Sorin Bumb, Ministerul Justiţiei a făcut public numărul deţinuţilor care au fost eliberaţi ca urmare a legii recursului compensatoriu dar şi faptele pentru care aceştia au fost încarceraţi iniţial. Pe lângă cei peste 2.000 condamnaţi pentru fapte precum omor, omor calificat sau lovituri cauzatoare de moarte, alţi peste 14.000 de deţinuţi condamnaţi pentru diverse alte infracţiuni precum viol sau pornografie infantilă au fost eliberaţi.
Conform Ministerului Justiţiei, „au fost puse în libertate 16.217 persoane private de libertate”, 2.909 fiind eliberate pentru că pedeapsa le-a expirat ca urmare a recursului compensatoriu, în timp ce „un număr de 13.308 au fost puse în libertate condiţionat, conform hotărârilor instanţelor de judecată”. Dintre aceştia, 968 s-au întors în închisoare după comiterea de noi infracţiuni sau ca urmare a altor cauze penale aflate pe rol.
Bilanţul legii recursului compensatoriu
- 2.088 de deținuți eliberaţi după ce au comis fapte precum omor, omor calificat, ucidere din culpă sau loviri şi vătămări cauzatoare de moarte;
- 5.928 de eliberaţi după ce au comis fapte precum furt, furt calificat, tâlhărie şi tâlhărie calificată;
- 762 eliberaţi după ce au comis violuri;
- 243 de condamnaţi pentru trafic de persoane şi trafic de minori au fost şi ei eliberaţi.
Legea recursului compensatoriu a fost criticată în trecut şi de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarilor care într-un comunicat emis după plecarea din funcţie a lui Tudorel Toader estima că „peste 70% se vor întoarce în următorii ani după ce vor fi comis noi infracțiuni.”
Mai jos, lista completă a faptelor comise de persoanele eliberate după legea recursului compensatoriu:
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News