Live

Klaus Iohannis a semnat decretele de numire a noilor procurori șefi

Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele de numire pentru procurorii șefi propuși de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. 

Comunicatul Administrației Prezidențiale:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 20 februarie a.c., următoarele decrete:
• Decret pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a doamnei Gabriela Scutea, pe o perioadă de 3 ani;
• Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a domnului Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de 3 ani;
• Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de 3 ani.

Cine sunt cei trei procurori 

Gabriela Scutea a fost procuror general adjunct în mandatul Laurei Codruța Kovesi 2006-2013. A îndeplinit funcţia de Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției la Comisia Europeană 2013-2016 şi a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiției 2016-2017.

Giorgiana Hosu este procuror-șef adjunct al DIICOT. Procurorul are peste 20 de ani vechime, ea activând ca adjunct al DIICOT în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituţiei. După ce Alina Bica şi-a dat demisia în 2015 din funcţia de procuror-şef al instituţiei, Giorgiana Hosu a preluat interimatul instituţiei. 

Crin Bologa a fost adjunct al Parchetului Sălaj, a condus DNA Cluj între 2005 și 2008. Este procuror din 1996.

Consiliul Superior al Magistraturii avizase negativ propunerea Gabrielei Scutea pentru funcția de procuror general și pe cea a Georgianei Hosu la DIICOT. Singurul care a primit aviz pozitiv este Crin Bologa, propus pentru șefia DNA. Avizul CSM este însă consultativ.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a trimis propunerile către președinte însoțite de „o scrisoare oficială în care se precizează că își menține propunerile formulate, argumentat și motivat legal”.

În scrisoarea obținută de newsweek.ro, Cătălin Predoiu susține că „«argumentația» Secției pentru procurori în vederea emiterii unui aviz negativ pentru doamna procuror Gabriela Scutea este neîntemeiată și se transformă pe alocuri într-un adevărat proces de intenție nemeritat de către candidată, în raport cu cariera acesteia și prestația excelentă avută în cadrul procedurii de selecție”.

Pe de altă parte, despre avizul negativ dat de CSM pentru procuroarea Giorgiana Hosu, propunerea ministrului pentru șefia DIICOT, Cătălin Predoiu a transmis, în scrisoarea trimisă președintelui României, că „din Hotărârea Secției pentru procurori rezultă că la fundamentarea avizului negativ emis pentru această candidatură au fost avute în vedere aproape în exclusivitate răspunsurile candidatei la interviul desfășurat în fața Secției pentru procurori, fără a fi evaluat în concret Proiectul de management al candidatei și documentația vastă atașată acestuia”.

Editor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Italienii au rămas fără cuvinte când au aflat ce avere are Dan Șucu! Porecla pe care i-au dat-o patronului de la Genoa

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertismentul lui Klaus Iohannis: Într-o perioadă de criză un guvern minoritar nu este o soluţie bună

Nicușor Dan crede că președintele Iohannis n-ar trebui să demisioneze. „Suntem sub o încercare de destabilizare din partea Rusiei”

Iohannis, la Summitul UE – Balcanii de Vest: Contextul geopolitic impune „solidaritate şi unitate din partea partenerilor like-minded”

Șeful NATO l-a primit pe Zelenski la reședința sa de la Bruxelles, la o reuniune cu lideri europeni. Klaus Iohannis nu a fost invitat

Partenerii noștri