Judecător: Directiva UE invocată de PSD-ALDE se referă „la cu totul alte aspecte”
Pe magistrați îi îngrijorează lipsa de transparență și urgența cu care sunt adoptate modificările la codurile penale și la legile justiției. Mai mult, judecătorii și procurorii spun că Directiva Uniunii Europene invocată de coaliția PSD-ALDE „se referă la cu totul alte aspecte și nu la cele menționate în modifările aduse”. Marți, ei au protestat pentru a doua zi la rând.
Barna, despre nemulțumirile PNL la adresa lui Stelian Ion: E ca la Radio Erevan, legile justiției sunt în consultare publică de 6 luni
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Denis-Gabriela Ghervase, judecător la Tribunalul Dolj, a declarat la Jurnalul de seară, de la Digi24, că pe magistrați îi îngrijorează „inclusiv legislația privind codul de procedură penală și codul penal, cu atât mai mult cu cât noi n-am fost consultați, ci doar informați de CSM, care și el a fost informat de comisia specială, motiv pentru care ne îngrijorează foarte mult toate aceste modifări care ne sunt aduse pe bandă rulantă, fără transparență și în condiții de urgență, deși se invocă o directiva a UE care se referă la cu totul alte aspecte și nu la cele menționate în modifările aduse”.
Judecătoarea a mai spus că cei care pun în practică justiția trebuie să fie consultați înainte de a fi adoptate legi în acest domeniu, pentru că efectele acestor schimbări legislative „afectează în primul rând justițiabilii și societatea”. „Noi, ca magistrați, suntem parte a acestei societăți”, a subliniat magistratul.
Întrebată ce semnal primește societatea atunci când îi vede pe judecători și procurori în stradă, protestând, Denis-Gabriela Ghervase a răspuns că „trebuie să dea foarte mult de gândit”.
„Ar trebui să își pună întrebarea, să dea de gândit foarte mult, dacă noi magistrații am ieșit să protestăm și să ne expunem acest punct de vedere, punct de vedere pe care deși l-am explicat în scris, deși ne-am spus părerea și care ar fi amendamentele noastre la aceste modificări legislative, din păcate n-au fost luate în calcul. CSM a dat aviz negativ pe legile justiției, dacă nu chiar două. Noi, prin adunări generale, ne-am menționat punctul de vedere dar din păcate nefiind luați în considerare ar trebui să dea societății de gândit”, a precizat magistratul.
PSD și ALDE, sprijinite de UDMR, modifică legile justiției și codurile penale invocând o directivă (UE) 2016/343 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Termenul de transpunere în legislația românească este aprilie 2018.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News