Inspecția Judiciară vs Kovesi: Curtea Supremă respinge sancționarea fostei șefe a DNA din motive disciplinare
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, luni, cele două recursuri formulate de Inspecţia Judiciară şi a decis că fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi nu a săvârşit abateri disciplinare.
Drulă, despre decizia BEC: Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E atât de speriat de noi încât nu vrea să candidăm
Judecătoarea de la procesul lui Vlad Pascu este anchetată disciplinar
CCR apără pensiile speciale ale magistraților
Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, achitaţi
Horodniceanu va fi judecat disciplinar
Decizie controversată într-un caz de viol asupra unei minore
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
ACTUALIZARE 15:45 - Fostul procuror-șef al DNA a câștigat și al doilea recurs formulat de Inspecția Judiciară. Deciziile completului sunt definitive.
ACTUALIZARE 14:20 - Laura Codruța Kovesi a câștigat una dintre cele două acțiuni declanșate de Inspecția Judiciară împotriva ei. „Nu sunt motive de sancționare” au decis judecatorii... după ce Inspecţia Judiciară a cerut sancţionarea fostei şefe a DNA.
Decizia instanţei este definitivă.
Doi magistraţi din complet, Corina Alina Corbu şi Maria Hrudei, au făcut opinie separată, în sensul admiterii acţiunii disciplinare şi sancţionării lui Kovesi cu avertisment.
Corina Alina Corbu este preşedintele Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Instanţei supreme. Ea a fost trimisă în judecată de DNA în anul 2014 pentru complicitate la favorizarea făptuitorului, fiind achitată definitiv în mai 2018.
Iniţial, în iunie 2018, Secţia pentru procurori a CSM a decis că Laura Codruţa Kovesi nu a săvârşit o abatere disciplinară în acest caz, însă Inspecţia Judiciară a făcut recurs, respins luni de Instanţa supremă.
Inspecţia Judiciară susţine că Kovesi a emis un ordin, în anul 2017, prin care consiliera sa, judecătoarea Dana Tiţian, a fost desemnată să facă parte dintr-o comisie de control la structurile teritoriale ale DNA din Iaşi şi Suceava.
În opinia Inspecţiei Judiciare, Kovesi nu avea voie să desemneze un judecător să controleze activitatea unor procurori.
Inspecţia Judiciară mai are o acţiune deschisă împotriva lui Kovesi la Instanţa supremă, în legătură cu neprezentarea la audierile organizate de Comisia parlamentară de anchetă pe tema alegerilor prezidenţiale din 2009, acţiune care a rămas în pronunţare.
În timpul procesului desfăşurat pe 18 martie, Kovesi a declarat că nu este un om perfect, însă nu a încălcat niciodată legea.
„Nu am comis nicio abatere disciplinară. Am fost timp de şase ani procuror general al României şi am emis zeci de ordine, unele în vigoare şi acum. Cu privire la abaterile disciplinare care mi se impută, acuzaţia este extrem de neclară. Nu o să găsiţi în ordinul respectiv faptul că eu am dispus un control asupra procurorilor. Acel tip de control era prevăzut în regulamentul de ordine interioară. Ar trebui să fim deranjaţi că vine un judecător şi ajută un procuror să îşi facă ordine în activitate? Avem procurori detaşaţi la Ministerul Justiţiei şi nu am auzit că a fost deranjat cineva de controale. Am fost cercetată de Inspecţia Judiciară că am dispus un control şi în alte lucrări am fost cercetată că nu am efectuat controale. Care ar trebui să fie conduita unui manager? Nu am dispus un control pentru a afecta imaginea procurorilor, aşa cum susţine Inspecţia Judiciară, pentru că acel control era confidenţial. Eu nu sunt un om perfect, dar niciodată nu am încălcat legea. Cum a cuantificat Inspecţia Judiciară rezultatul acelui control? A făcut măsurători că încrederea în justiţie şi procurori a scăzut? Sunt procuror de 24 ani şi nu am încălcat legea niciodată. Din octombrie 2018, am fost cercetată disciplinar în 4 dosare, am 40 de verificări disciplinare deschise şi peste 20 de dosare penale. Este ciudat cum am reuşit să le fac pe toate în ultimul an”, declara Laura Kovesi pe 18 martie.
Știrea inițială:
Hotărârea de astăzi a ICCJ va fi una definitivă și vine după ce dezbaterile despre acuzațiile pe care Inspecția Judiciară i le aduce lui Kovesi. Fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-a prezentat și în urmă cu o săptămână (18 martie) la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) unde s-a judecat contestaţia Inspecţiei Judiciare la una dintre acţiunile disciplinare formulate şi respinse de Consiliul Superior al Magistraturii. Atunci IJ a cerut să îi fie aprobat recursul și să anuleze respingerea acuzațiilor disciplinare firmulate pe numele fostei șefe a DNA. Respingerea fusese adoptată de CSM prin secția pentru procurori.
„CSM a stabilit că nu am comis nicio abatere disciplinară”, a spus Kovesi afirmând, însă, că aşteaptă decizia instanţei în această chestiune.
Întrebată dacă se teme de răspunsul instanţei la contestaţia Inspecţiei Judiciare, Kovesi a răsuns: „Este vorba de o decizie luată cu unanimitate de Secţia pentru procurori, aşteptăm să vedem decizia instanţei”. „Cei de la Inspecția Judiciară au făcut o acţiune netemeinică, în contradicție cu probele pe care chiar ei le-au administrat”, a adăugat Kovesi.
Într-unul dintre cazuri, i se imputa că a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, IJ spunând că, prin neprezentarea la comisie şi prin necomunicarea informaţiilor solicitate, Kovesi a afectat onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat. În 25 iulie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins acţiunea disciplinară.
O altă acţiune disciplinară faţă de Kovesi a fost declanşată în aprilie 2018, inspectorii judiciari spunând că Laura Codruţa Kovesi a săvârşit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, după ce şi-ar fi desemnat consilierul judecător Dana Tiţian să facă verificări la două servicii teritoriale. În 13 iunie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins acţiunea disciplinară în acest caz. Inspecţia Judiciară a contestat la ICCJ hotărârea CSM.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News