Încă trei medici sunt acuzați în dosarul cardiologului acuzat că refolosea stimulatoare cardiace de la cadavre. Ancheta a fost extinsă
Procurorii au extins ancheta în dosarul lui Dan Tesloianu, cardiologul din Iași acuzat că le implanta pacienților stimulatoare luate de la persoane decedate. Încă trei medici, printre care și un fost manager al Spitalului Sf. Spiridon din Iași, sunt urmăriți penal. Totodată, banii și tablourile pe care anchetatorii le-au găsit la percheziții în casa lui Tesloianu au fost puse sub sechestru.
Astfel, un medic cardiolog este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. El i-ar fi dat lui Tesloianu stimulatoare și defibrilatoare a căror sursă nu se cunoaște, pentru ca acesta să le refolosească la pacienții lui, ignorând riscurile medicale, spun procurorii de la Parchetul General.
Procurorii au dispus urmărirea penală și față de un șef de clinică de cardiologie în perioada 2017 - iulie 2022, acuzat și el de complicitate la abuz în serviciu. Procurorii spun că el a avizat ilegal un înscris conținând o listă de dispozitive, care puteau fi sterilizate, în baza căruia s-a continuat sterilizarea unor dispozitive medicale de unică folosință în cadrul Secției Clinice Oftalmologie din cadrul unui spital din municipiul Iași. Totodată, suspectul ar fi semnat și avizat în anul 2018, cu ignorarea și încălcarea Ordinului Ministerului Sănătății nr. 961/2016 în vigoare la acea dată, două înscrisuri denumite ,,Protocol de recuperare a dispozitivelor implantabile de la pacienți decedați", precum și ,,Protocol de utilizare a dispozitivelor implantabile resterilizate (DIR) - în vederea eliminării oricăror riscuri suplimentare", care nu au fost înregistrate și avizate de către consilierul juridic al unității medicale.
În dosar mai este urmărit penal și un fost manager al Spitalului Sf Spiridon din Iași, pentru neglijență în serviciu. El ar fi semnat două adrese destinate Casei de Asigurări de Sănătate Iași, respectiv Direcției de Sănătate publică Iași, prin care accepta reutilizarea dispozitivelor medicale implantabile, îndeplinindu-și astfel în mod defectuos atribuțiile de serviciu, mai spus anchetatorii.
Totodată, procurorii au pus sub sechestru mai multe bunuri ridicate cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare, printre care: bani și tablouri.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News