În 2017, procurorii DNA au căutat probe în 31 de state
DNA caută probe în întreaga lume pentru a susţine acuzaţiile de corupţie în dosarele pe care le instrumentează. Anul trecut, procurorii au trimis 91 cereri de asistență judiciară către autorităţile din 31 de state de pe toate continentele. Solicitări au fost trimise chiar şi în ţări exotice, precum Panama sau Insulele Virgine Britanice.
Primarul din Târgu Mureș a fost reținut de procurorii DNA
Percheziții DNA la sediul CJ Caraș-Severin. Procurorii cercetează vânzarea unui aparat RMN cu 10.000 de euro - Surse
Nelu Tătaru, declarații la ieșirea de la DNA Iași. Fostul ministru al Sănătății este acuzat că a luat mită
Vameși reținuți pentru mită în portul Constanța
Primarul din Lehliu Gară, audiat la DNA
Florian Coldea, din nou la DNA
Anchetă DNA în cazul licitației pentru cele 100 de tramvaie noi cumpărate de Primăria Capitalei
Percheziții DNA la IPJ Cluj
O agentă de la Poliția Locală S1 a sărit pe geam ca să scape de mascați
Cele mai multe solicitări de asistenţă juridică internaţională, zece, au fost transmise de procurorii anticorupţie anul trecut, către Cipru. În top urmează cererile trimise către autorităţile din Elveţia, nouă, şi către Germania, opt.
Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat probe pentru şase cazuri din Statele Unite ale Americii, de unde a şi primit două solicitări de ajutor. Cereri similare au fost trimise însă în toate colţurile lumii, inclusiv în Insulele Virgine Britanice, Brazilia, Israel, Panama sau chiar Coreea de Sud.
La rândul lor, procurorii au răspuns cererilor venite din nouă ţări. Anul trecut Direcţia Naţională Anticorupţie a oferit sprijin pentru 14 anchete, în urma unor solicitări venite din Austria, Israel, Republica Moldova sau Ungaria.
Nu puţine sunt situaţiile în care anchetatorii de la DNA au fost nevoiţi să apeleze la ajutorul procurorilor străini pentru a strânge probe. Spre exemplu, în dosarul în care omul de afaceri Elan Schwartzenberg a fost trimis în judecată, procurorii au făcut şapte cereri de comisii rogatorii, trimise în Austria, Lichtenstein, Israel şi Cipru.
În cazul fostului secretar de stat din Ministerul Transporturilor Marin Anton, trimis recent în judecată pentru luare de mită, procurorii au strâns probe prin aceeaşi metodă, cu ajutorul autorităţilor din Austria.
Colaborarea cu alte ţări devine tradiţie la DNA, care acum doi ani înregistra şi o premieră.
Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef DNA: Am reuşit să sechestrăm două proprietăţi în Franţa de peste 3,5 milioane euro, iar în Spania am instituit sechestru pe două imobile de peste 500.000 euro.
De cele mai multe ori, anchetatorii se limitează la blocarea sumelor din conturi deschise în ţări precum Cipru, Elveţia şi Germania.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News