Gorghiu: Legea privind extinderea ordinului de protecţie a fost modificată. Agresorul suportă cheltuielile
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a spus joi că legea privind extinderea ordinului de protecţie a fost modificată la Senat, astfel că s-a introdus principiul că agresorul plăteşte, un amendament susţinut de Ministerul Justiţiei. Ea a mai spus că în momentul de faţă în România sunt 160 de cazuri de violenţă domestică pe zi, iar la nivel naţional, în primele 9 luni au fost emise 9.880 de ordine de protecţie provizorii şi 9003 de ordine de protecţie, potrivit News.ro.
Ministrul Justiţiei a spus că legea adoptată de Guvernul României şi trimisă în Parlament, cu privire la extinderea ordinului de protecţie, a fost adoptată luni în Senatul României cu 83 de voturi. Alina Gorghiu a anunţat că a susţinut şi a fost adoptat un amendament foarte important cu privire la victime şi anume s-a introdus principiul că agresorul plăteşte.
„Fac un apel la Camera Deputaţilor să adopte această lege într-un termen rezonabil, pentru că este foarte important să avem grijă de orice victimă din România şi să pedepsim orice agresor”, a spus ea. Gorghiu a precizat că procedurile legate de emiterea ordinului de protecţie şi a ordinului provizoriu de protecţie presupun anumite cheltuieli de judecată care la acest moment sunt avansate de stat.
„Ministerul Justiţiei a susţinut că aceste cheltuieli nu trebuie să fie plătite de stat şi mă bucur că Parlamentul României a preluat acest amendament pentru că au fost de acord cu principiul pe care vi l-am menţionat şi anume că nu e normal ca victima să plătească, nu e normal ca statul român să plătească, este firesc ca agresorul să fie cel care suportă cheltuielile”, a explicat Gorghiu.
Ministrul a precizat că în România statistica ne obligă la acţiune urgentă şi a arătat că în momentul de faţă avem 160 de cazuri de violenţă domestică pe zi şi există din păcate şi multe alte tipuri de violenţă care nu se circumscriu domeniului de violenţă domestică.
„La nivel naţional, în primele 9 luni au fost emise 9.880 de ordine de protecţie provizorii şi 9003 de ordine de protecţie. Intervenţiile la evenimentele de violenţă domestică sunt în număr de 79.442 din care 37.417 în urban şi 42.025 în mediul rural. Cu toate acestea, sunt încă un număr foarte mare de femei care din frică sau din alte motive nu au curaj, aleg să-şi ducă suferinţa în linişte, acasă, fără să comunice aşa acest lucru instituţiilor statului”, a spus Gorghiu.
Ea a precizat că, prin adoptarea noii legi şi speră să se întâmple până la finalul anului, ordinul protecţie provizoriu şi ordinul de protecţie vor putea fi emise pentru toate categoriile de victime şi pentru toate formele de violenţă, nu doar pentru violenţa domestică.
„E vorba şi de violenţă psihică, de hărţuire online, de ameninţare online de publicarea neconsensuală a unor imagini intime, de apeluri telefonice multiple, de multe ori în cursul nopţii, urmărirea în spaţii publice, supravegherea locuinţei unei personae fără acceptul acesteia în scopul de a intimida sau de a pune presiune psihică”, a completat Gorghiu.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News