Live

Gorghiu: Ieşirile la pensie din magistratură din ultimele luni sunt îngrijorătoare, dar nu cât să ne speriem

Data publicării:
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu. Foto: Facebook/ Alina Goorghiu

Ieşirile la pensie din magistratură din ultimele luni sunt „îngrijorătoare”, dar nu în maniera „de a speria”, a spus joi ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu. Ea a adăugat că la începutul anului 2024 vor intra în sistem 700 de noi judecători şi procurori.

„Au fost câteva luni foarte complicate pentru sistem, dar vacuumul din instanţe şi din Parchete nu este generat de ultimele luni. Au fost doi ani, din păcate, în care nu am avut examen, nu s-a putut da examen la Institutul Naţional al Magistraturii din motive pe care le ştiţi - o lege a Parlamentului care a fost declarată neconstituţională. Ca atare, intrări în sistemul judiciar nu au fost în acea perioadă, motiv pentru care prejudiciul referitor la resursa umană de acolo ni se trage”, a spus Gorghiu, potrivit Agerpres.

„Vreau să vă informez că, la începutul anului 2024, când se vor fi finalizat examenele, vom avea aproape 700 de magistraţi noi în sistem. Sunt o parte la INM, o parte din cei care sunt de profesii juridice cu vechime 5 ani, care au acceptat să dea examenul pentru a intra în magistratură”, a explicat ea.

Ministrul a adăugat că va fi o „infuzie” de cadre noi în sistemul de justiţie, având în vedere că deficitul este „destul de mare”.

„Ieşirile la pensie din ultimele luni sunt îngrijorătoare, dar nu în maniera în care trebuie să ne speriem. A fost un dialog foarte bun, i-aş spune, constructiv cu toţi şefii din sistem şi mesajul pe care l-au transmis a fost unul corect. Important e să beneficiem de resursă umană de calitate şi să găsim soluţii pentru a nu arunca în fiecare zi o altă anatemă pe sistemul de justiţie din România. De aceea, eu, în ieşirile mele publice, în comunicarea pe care o am cu sistemul încerc să-mi păstrez echilibrul, chiar dacă de multe ori, vedeţi, e destul de facil să spui: „Vai, ei sunt specialii, ei sunt cei care beneficiază de salarii mai mari”. E firesc să am grijă ca această presiune pe sistemul de justiţie să nu fie la cote alarmante. Dar vom regla această situaţie”, a spus ministrul.

În opinia sa, într-un an sau doi nu va mai exista această problemă în sistemul de justiţie.

Întrebată despre varianta unei legi a salarizării magistraţilor, Gorghiu a răspuns: „Nicio lege a salarizării, chiar dacă este exclusiv pentru magistraţi sau altă categorie socio-profesională, nu intră în competenţa Ministerului Justiţiei”.

„Salarizarea este domeniul Ministerului Muncii. Dacă se va agrea sau orice soluţie se va agrea pe salarizare va emana de la Ministerul Muncii, de la colega mea, doamna ministră Bucura. Eu am comunicat că există mai multe scenarii, în care noi putem opri acest fenomen litigios. Una dintre variante a fost această idee. Sigur că ea trebuie analizată la nivel guvernamental, la nivelul Ministerului Muncii, împreună cu colegii din sistemul judiciar, pentru a vedea dacă reprezintă un scenariu viabil, fezabil. Aceste discuţii se vor face la momentul oportun”, a mai spus Gorghiu.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

8,2 milioane de români au pierdut câte 250 de lei în doar o săptămână din cauza instabilității politice. Ce spun economiștii

Cu cât vor creşte pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025

Dosar privind finanțarea panourilor pentru promovarea cărții lui Nicolae Ciucă. Precizările DNA și reacția liderului PNL

Franța cheltuie milioane de euro pe beneficii pentru foștii premieri și președinți, bani separați de pensii și protecție

Partenerii noștri