Live

FSANP, către Tudorel Toader: Infracțiunea de comunicare de informații false se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani

Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fără recursul compensatoriu, criminalul de la Mediaș ar fi fost liberat condiționat în luna mai 2019, afirmă Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, într-un comunicat publicat vineri dimineață. Totodată, FSANP îl avertizează pe Tudorel Toader, ministrul justiției, că infracțiunea de comunicare de informații false se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Foto: George Călin/inquam Photos

„În data de 16 ianuarie 2019, Tudorel Toader - încă ministru al justiției - informa opinia publică despre faptul că "autorul crimei de la Mediaș nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu". O nouă dezinformare din partea celui care se face complice prin indolență și rea-voință motivată politic cu recidivistii recursului compensatoriu. În realitate, în situația în care nu ar fi existat așa-numita lege a recursului compensatoriu, cel cunoscut drept criminalul de la Mediaș ar fi fost liberat condiționat în luna Mai 2019, iar la termen în luna August 2021. O demonstrează fără echivoc dosarul de penitenciar al deținutului Rusu Marius, iar o simplă interogare a bazei de date demontează afirmațiile ministrului Toader”, transmite FSANP.

„Legea recursului compensatoriu, intrată în vigoare la data de 19.10.2017, a obligat administrația Penitenciarului Deva să-l analizeze pe deținutul Rusu Marius în comisia de liberare condiționată în data de 23.10.2017, acesta beneficiind, la momentul primei evaluări, de scăderea din pedeapsă a unui număr de 372 de zile de închisoare ca urmare a aplicării legii susamintite. Această primă Comisie de liberare condiționată a hotărât, la acea dată, amânarea liberării deținutului Rusu Marius pentru o perioadă de 6 luni, din cauza naturii și gravității infracțiunii săvârșite, situației disciplinare și conduitei acestuia, urmând ca acesta să fie reanalizat, în data de 03.05.2018, dată la care a și fost propus Judecătoriei Deva pentru liberare. Dacă nu ar fi existat legea recursului compensatoriu, criminalul de la Mediaș ar fi fost analizat în prima comisie de liberare condiționată a Penitenciarului Deva în luna Noiembrie 2018, iar în cea de-a doua comisie - dacă ar fi fost amânat pentru aceleași motive - în luna Mai 2019. Prin urmare, azi, Rusu Marius nu era in libertate, iar tânărul din Mediaș nu era ucis”, mai arată sindicaliștii din penitenciare.

„Atragem atenția că, din cei peste 14.000 de beneficiari ai recursului compensatoriu de până la acest moment, peste 70% vor recidiva într-un orizont de timp de 1 - 3 ani de la momentul actual. Ceea ce înseamnă că, doar pentru primul an de aplicare, recursul compensatoriu va contribui la fenomenul infracționalității cu peste 10.000 de recidiviști din promoția Toader”, se precuzează în comunicat.

Totodată, FSANP mai spune că „având în vedere dimensiunea acestui dezastru pentru siguranța cetățenilor și repetatele încercări de dezinformare a opiniei publice reamintim ministrului Toader că infracțiunea constând în "comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora" este sancționată cu închisoare de la 1 la 5 ani”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sindicaliștii din penitenciare ies luni în stradă. Protest în fața Guvernului după „tăierile salariale” din ordonanța austerității

„Vor fi surprize.” Ce spune un fost judecător CCR despre data alegerilor prezidențiale

Ce spune un fost judecător constituțional despre cererile de anulare a alegerilor prezidenţiale de pe masa CCR

Ce spune un fost judecător constituțional despre ședința CCR de azi privind turul I al alegerilor prezidențiale

Partenerii noștri