Live

Fostul şef al Poliției Cluj, reţinut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu. Ce acuzații i se aduc lui Mircea-Ion Rus

Data publicării:
Foto: Facebook / DNA

Comisarul-şef de poliţie Mircea-Ion Rus, fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, a fost reţinut joi de procurorii DNA într-un dosar de abuz în serviciu.

Procurorii DNA de la Serviciul teritorial Cluj au dispus începerea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de joi, a lui Mircea-Ion Rus, comisar şef de poliţie, la data faptei şef al IPJ Cluj, cercetat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, a lui Daniel-Sorin Graur, comisar şef de poliţie, adjunct al şefului IPJ Cluj, şi a Ioanei-Paula Bob, comisar şef de poliţie, şefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul instituţiei, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, se arară într-un comunicat DNA.

Sub urmărire penală a fost pus şi Elek Marton, comisar şef de poliţie, şef al Poliţiei Municipiului Dej, cercetat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals intelectual, purtare abuzivă, şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada mai - iunie 2021, Mircea Ion Rus, în calitatea menţionată, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea lui Elek Marton la conducerea Poliţiei Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obţinerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial constând în drepturile salariale aferente funcţiei pentru care a fost împuternicit, cât şi nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcţie de conducere.

„În demersul său, suspectul Rus Mircea Ion ar fi beneficiat şi de ajutorul celorlalte persoane cercetate în prezenta cauză, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare şi de împuternicire în funcţie, cunoscând caracterul nelegal al acestora”, se precizează în comunicat.

DNA mai arată că, în intervalul iunie - septembrie, Elek Marton, în calitate de şef al Poliţiei Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofiţerului de serviciu din subordine să-l ponteze în registrul de ore suplimentare, în zilele de sâmbătă şi duminică, cu motivaţia că ar fi fost planificat de serviciu „din partea conducerii”, în condiţiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă.

„Consecinţele acestor demersuri ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliţie urmată de obţinerea de către suspectul Elek Marton a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate)”, menţionează anchetatorii.

Totodată, spun procurorii, în intervalul august 2020 - septembrie 2022, Elek Marton, în calitatea menţionată, în repetate rânduri, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi adresat expresii jignitoare lucrătorilor de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Dej şi din cadrul Secţiei Rurală de Poliţie Dej.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA în dosarul Economatul. Ce acuzații i se aduc

Kelemen Hunor: Arătarea cu cătuşe a primarului din Târgu Mureş „transmite un mesaj pe care nu îl putem accepta”

Anchetă DNA la Primăria Iaşi privind achiziţiile de cărbune pentru încălzirea oraşului. Ce spune primarul Mihai Chirica

Zeci de lingouri de aur nedeclarate, găsite în bagajul unui bărbat, pe Aeroportul Timișoara. Ce valoare aveau

Partenerii noștri