Fost director AJOFM, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție
Un fost director din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Tulcea a fost condamnat la 3 ani de închisoare și la plata a peste 3 milioane de lei, pentru că încheiat un acord cu o asociație ai cărei membri erau rudele ei și a luat fonduri europene, informează Mediafax.
Curtea de Apel Constanța a decis condamnarea fostului director în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea, pentru infracțiuni de corupție, la 3 ani de închisoare cu executare.
Fostul director trebuie să achite suma de 3.231.451 lei către Ministerul Fondurilor Europene – Organism Intermediar POSDRU, care s-a constituit parte civilă, precum și dobânzi legale, cu titlul de despăgubiri civile, precum și menținerea măsurii sechestrului asigurator instituit.
Hotărârea este definitivă.
Fostul director a fost trimis în judecată de DNA Constanța pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.
De fapt, în 14 februarie 2011, directorul AJOFM Tulcea, o femeie, a încheiat un parteneriat între instituția pe care o conducea și o asociație în care, printre asociați și membri, figurau și rude ale ei.
S-a dispus instituirea unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor imobile, mobile și conturilor deținute de persoana condamnată
După patru zile, în 18 februarie 2011, ascunzând existența conflictului de interese existent între ea și membrii asociației respective, „inculpata, în calitate de director executiv al aceleiași instituții publice și de lider de parteneriat, a întocmit o cerere de finanțare din fonduri europene, aprobată două luni mai târziu”, arată Direcția Generală Anticorupție, într-un comunicat transmis luni.
În baza cererii de finanțare, AJOFM Tulcea și partenerii săi au obținut o finanțare nerambursabilă, pentru implementarea proiectului „Formarea continuă – premiza calității în Serviciul Public de Ocupare”.
„Potrivit regulilor aplicabile în materie de finanțări europene, respectiv Ghidului solicitantului – Reguli de eligibilitate, inculpata avea obligația informării AJOFM despre orice conflict de interese sau chiar posibil conflict de interese, lucru pe care nu l-a făcut”, arată DGA.
Ca urmarea a faptelor sale, în perioada 19 iulie 2011 – 2 iunie 2014, partenerii acordului, prin liderul de parteneriat, respectiv AJOFM Tulcea, adică prin directoarea în cauză, au obținut suma totală de 8.112.016,60 lei.
Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Organismul Intermediar – POSDRU s-au constituit parte civilă în cauză.
În această cauză s-a dispus instituirea unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor imobile, mobile și conturilor deținute de persoana condamnată.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News