Live

Florin Iordache, la Digi24: Aș mai da o dată OUG 13. Săptămâna viitoare, dezbateri la Codul Penal

Data actualizării: Data publicării:

Deputatul PSD Florin Iordache, fostul ministru al justiției care a dat celebra OUG 13, a spus vineri seară la Digi24 că, dacă ar putea da timpul înapoi, ar mai da o dată OUG 13, împotriva căreia au protestat în stradă sute de mii de oameni. De asemenea, el a anunțat că PSD ar dori ca articolele declarate constituționale din codul penal modificat să fie adoptate prin OUG, iar în Parlament ar putea să înceapă, de săptămâna viitoare, noi dezbateri la codul penal.

Principalele declarații făcute de Florin Iordache privind abuzul în serviciu:

Dacă era după mine, eu am fost susținătorul OUG 13, în acel context, acel prag pe care l-am stabilit și îl susțin și acum: 50.000 de euro. Argumentul era că în codul vamal sau în legislația specială până la 50.000 de euro erau prejudicii care, dacă se achitau, respectiva persoană nu suferea pedeapsă. Ăsta era argumentul.

Ați văzut că erau multe variante de acest prag. Este a treia sesizare la CCR. O dată CCR a spus că trebuie un prag semnificativ, a doua oară a spus că legiuitorul poate veni să abroge sau să modifice substanțial acest articol 297. Acum dacă am venit cu un prag, salariul minim, a zis dom'le, ăsta e prag? Veniți cu ceva substanțial.

Întrebare: Refaceți pragul?

Nu numai pragul. Trebuie să vedem ce e cu foloasele, patrimoniale, nepatrimoniale. Sunt mai multe chestuni care trebuiesc luate în calcul.

Cred că vom relua săptămâna viitoare dezbaterile la Codul Penal”

Întrebare: Refaceți pragul? Aveți o idee ce vreți să faceți?

Nu. Au fost nenumărate dezbateri vizavi de definirea acestui articol 297 care vizează pragul ,abuzul în serviciu. Cred că vom relua săptămâna viitoare, sau cealaltă, dezbaterile la Codul Penal. O parte (dintre articol, n.red.) au fost din prima declarație neconstituționale, unele au fost declarate neconstituționale și atunci trebuiesc date la o parte, altele, cu anumite observații de la Curte, trebuie puse în concordanță cu decizia Curții. Noi avem o decizie cel puțin la PSD și așteptăm reacția ministrului Toader, ca acele articole care au fost declarate constituționale să fie adoptate prin ordonanță. Nu s-a mai întâmplat. Urmează să vedem poziția ministrului Toader și a Guvernului dacă aceste articole declasrate neconstiționale vor fi adoptate (prin ordonanță de urgență, n.red.). Prin tergiversările care au avut loc în Parlament, prin faptul că legile au fost sesizate fie de președinte, fie de opoziție, fie a fost procedura reexaminării, a durat și durează foarte mult.

Întrebare: De ce nu vrea Tudorel Toader să pună în aplicare o decizie a PSD?

Vom vedea săptămâna viitoare. Este o amânare de cel puțin două luni de zile. Eu personal nu sunt foarte fericit. Dacă am ști că acele articole au fost trecute prin ordonanță, ne-am canaliza pe celelalte, le-am pune în concordanță cu decizia Curții și am încheia odată această dezbatere pe justiție.

Întrebare: Mai este în picioare variante eliminării cu totul a abuzului în serviciu?

A fost și e în continuare. Repet, abuzul în serviciu trebuie rediscutat, transparent, cu toți la masă și cea mai bună soluție o tranșăm în Parlament.

Întrebare: Creșteți pragul?

Ne obliga decizia Curții. Dacă a fost 200.000 lei e prea mult, 10.000 e prea puțin, dacă punem 100.000... nu știu, nu am un răspuns. La acest moment nu știu.

Întrebare: Dacă v-ați întoarce acum în timp, ați mai da OUG 13?

Florin Iordache: Da.

Întrebare: De ce?

Florin Iordache: Atâta timp cât avem o decizie a CCR, OUG 13 nu a fost cred că îndeajuns de explicată și eu nu am fost destul de susținut de colegii mei. A fost un act de demnitate. Când și colegii mi-au reproșat că am adoptat-o, am făcut un pas în spate. Vi se pare normal că oameni, pentru sume infime, care au fost trimiși în instanță, aleși locali, primari, viceprimari, președinți de consilii județene, chiar dacă au fost achitați să își piardă mandatul? Trebuie stabilit. În ordonanță noi am pus, potrivit celor două decizii ale Curții, dacă ai încălcat o lege sau o ordonanță, nu pentru un ordin de ministru au pe o chestiune minoră, sau dacă ai... Eu eram ministru și a venit la mine un primar care pentru o chestiune de câteva zeci de lei, pentru că era condamnat în instanță, și-a pierdut mandatul.

Citește și Controversata OUG 13 ar putea intra curând în vigoare. CCR dezbate pe 28 martie OUG 14/2017

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Surse: Iohannis va convoca în acest weekend partidele la consultări. Liderii PSD, PNL și UDMR au avut noi negocieri

Grindeanu, despre revenirea PSD la negocieri: „Întrebaţi-l pe cel care a anunţat că se retrage. Tot el o să vă dea declaraţii”

Deputatul PNL Alexandru Muraru: Crin Antonescu este o „propunere serioasă” de candidat la Președinția României

Partenerii noștri