Dragnea: „Imixtiune brutală în actul de justiție din România”. Dăncilă va cere clarificări Comisiei Europene
PSD continuă războiul de la distanță cu Bruxelles-ul și denunță o posibilă „imixtiune gravă și brutală” în actul de justiție din România. Liviu Dragnea a anunțat luni că premierul Viorica Dăncilă va trimite o scrisoare Comisiei Europene, prin care va cere explicații, după ce în spațiul public a apărut un presupus document ce ar ține de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), prin care se solicitau informații, cu nume și prenume, despre stadiul unor procese de mare corupție din România. Documentul datează din 2012.
Arhiepiscopul Teodosie poate fi judecat pentru cumpărare de influență
Câciu explicații despre posibila pierdere temporară a 1,1 miliarde euro din PNRR
Comisia Europeană cere României să renunțe la plafonarea prețurilor la energie și gaze
Un expert explică de ce România a ajuns să ceară CE prețuri corecte la energie
Victor Negrescu: Nominalizarea mea pentru funcția de comisar european ar fi primită pozitiv de Bruxelles
Cât va mai dura tranziția ora de vară – ora de iarnă?
Vălean, despre o posibilă dată de aderare a Ucrainei și R. Moldova la UE
Klaus Iohannis, după ridicarea MCV: Este o zi frumoasă. România e un stat cu o justiție funcțională. Eforturile nu au fost în zadar
Europa e îngrozită de azilele din România
„Este o listă într-un document MCV, din câte am înțeles, de persoane care erau în diferite faze ale unor proceduri judiciare, dosare sau procese pe rol. Dna prim-ministru ne-a informat că Guvernul sau/și ministrul justiției vor transmite o scrisoare de solicitare de clarificări la Comisia Europeană în legătură cu acest document, în care să încerce să afle și să aflăm cu toții ce a stat la baza întocmirii acestei liste, care sunt informațiile pe care s-au bazat și de ce s-a făcut această solicitare, pentru că deja din ce în ce mai mulți - dintre cei care și-au exprimat deja un punct de vedere - consideră și se poate considera că aceea a fost o imixtiune brutală în actul de justiție din România și se poate spune chiar că, de fapt, era o inducere a unei direcții ca acele persoane să fie neapărat condamnate. Nouă ni se pare ceva fără precedent, ceva foarte grav și din acest motiv susținem demersul pe care l-a anunțat doamna prim-ministru”, a anunțat luni liderul PSD, Liviu Dragnea.
El a mai spus că nu știa nimic de asemenea informări ale Comisiei Europene și că preferă să nu comenteze, dar a precizat că un astfel de demers anunțat de prim-ministru „ne va ajuta pe toți să avem mai multe elemente, mai multe informații și să încercăm să aflăm de fapt ce s-a întâmplat și de ce a fost făcut un asemenea demers din partea Comisiei Europene către un stat membru al Uniunii Europene”.
Mihai Gâdea a prezentat, duminică, la Antena 3, un document datat 10 octombrie 2012, adresat Guvernului României, în care erau formulate mai multe solicitări în legătură cu MCV, mecanismul UE prin care încă de la aderarea țării este monitorizată justiția din România.
Comisia Europeană face anual rapoarte de evaluare a justiției din România în baza acestui mecanism și efectuează periodic misiuni de monitorizare și informare în România.
În documentul prezentat la Antena 3, erau 21 de probleme care interesau Comisia Europeană, iar la punctul 20 se cerea o scurtă descriere a situației curente și să se stabilească pașii următori pentru cazurile de înaltă corupție. În context, erau nominalizați, potrivit documentului, Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Șerban Brădișteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Chiuariu.
„Tot astăzi, dna prim-ministru ne-a informat că va face o analiză și de la 2012 până astăzi să vadă dacă au mai fost astfel de solicitări și dacă au mai fost propuneri de nume, adică au mai fost nume și prenume într-un document emis de Comisia Europeană sau din partea MCV”, a punctat, luni, Liviu Dragnea.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News