Dosarul EADS a fost clasat. Motivele pentru care procurorii au luat această decizie
Procurorii DNA au clasat dosarul privind contractul EADS, cel care prevedea securizarea frontierelor contra sumei de 750 de milioane de euro. Vizaţi de acest dosar erau Vasile Blaga, Dan Nica şi Marian Săniuţă.
Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre
Cristian Diaconescu: Austria nu ne dă nimic
Argumentul Austriei de a bloca aderarea României la Schengen, contrazis de cifre
Austria spune oficial NU aderării României la Schengen
Iohannis, despre decizia privind Schengen: Nu ne vom opri din discutat și negociat
Eurodeputat german: România este Vestul Sălbatic
Românul care îi impresionează pe belgieni cu muzica sa
Prima apariție a lui Klaus Iohnanis după demisie
Concedieri pe bandă rulantă în România. Care sunt industriile afectate
Procurorii au clasat dosarul penal din două motive: în primul rând, nu au găsit suficiente probe pentru a demonstra că o persoană a încălcat legea, iar în al doilea rând, faptele pe care procurorii le cercetau nu sunt incriminate de Codul penal.
Este o anchetă care a început în 2015, atunci când Direcţia Naţională Anticorupţie avea informaţii conform cărora compania străină EADS ar fi fost condiţionată să subcontracteze o parte din servicii, în valoare de 60 de milioane de euro, către firma lui Claudiu Florică, denunţător şi inculpat în dosarul Microsoft. România a avut însă primele legături cu firma de securitate în 2004, atunci când ţara noastră semna un contract în valoare de 650 de milioane de euro. Costul a crescut în 2009, ajungând la 750 de milioane de euro. În schimbul banilor, compania a securizat frontierele ţării, lucru necesar pentru intrarea în spaţiul Schengen.
Vizaţi de anchetă erau cei trei foşti miniştri de interne: Marian Săniuţă, Vasile Blaga, Dan Nica, dar şi firmele care au oferit consultanţă companiei străine, printre care şi cele deţinute de Claudiu Florică şi Dinu Pescariu.
În noiembrie 2016, și procurorii Parchetului din Munchen care investigau posibile fapte de corupție în legătură cu contractul de securizare a frontierelor României, cunoscut ca „Dosarul EADS”, au închis cercetările, în lipsa unor probe care să ducă la inculparea cuiva.
Citiți și: România furată | Securizarea granițelor pentru Schengen. Unde sunt banii din contractul cu EADS?
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News