Dosarele „Mineriada” și „10 august”, afectate de ordonanțele din justiție
Schimbările repetate ale Legilor justiţiei afectează marile dosare. Este avertismentul procurorului general al României, care spune că judecata în dosarul Mineriadei, de pildă, are de suferit din cauza ordonanţelor de urgenţă din justiţie, adoptate aproape lunar de Executiv. Nu este singurul proces în care procurorul de şedinţă este înlocuit, odată cu înfiinţarea Secţiei speciale pentru magistraţi.
Noi proteste ale pensionarilor vor avea loc astăzi la Palatul Victoria
Guvernul nu exclude creșterea taxelor pentru reducerea deficitului bugetar
Ciolacu vrea o a treia întrebare la referendumul lui Nicușor Dan
Minerii protestează la Palatul Victoria, nemuțumiți de legea pensiilor
Guvernul vrea să plafoneze adaosul comercial pentru alimentele românești înainte de alegeri
Ciolacu vrea ca toți pensionarii să primească un document oficial care să le spună că nu le scade pensia
România trece la salariul minim european
Ședința Coaliției de la Guvern s-a terminat fără o decizie privind prezidențialele
Ciolacu i-a dus premierului bavarez o ladă cu mici și l-a invitat în România
Procurorul general a invocat chiar în cererea de sesizare a Curţii Constituţionale prejudiciile pe care modificările le produc în dosare importante. A dat şi un exemplu.
„În cauza cunoscută publicului sub denumirea de "dosarul Mineriada" a fost inculpat, printre alții, inclusiv militari, și un magistrat (fostul procuror general adjunct Mugurel Florescu, n.r.). Astfel, dosarul a devenit un dosar preluat de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie”, arată procurorul general în sesizarea înaintată CCR.
Procesul Mineriadei din 13-15 iunie a început în urmă cu aproape doi ani, iar Parchetul era reprezentat în instanţă de unul dintre procurorii militari care au lucrat în dosar.
Nu este singurul dosar în această situaţie.
Curtea supremă a decis, la începutul săptămânii trecute, să întrebe Secţia Specială dacă menţine sau nu apelul declarat anterior de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor din judeţul Bacău.
Anul trecut, în acest dosar foştii parlamentari Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu executare. În acelaşi caz a fost judecată, dar achitată de prima instanţă şi o judecătoare din Braşov. DNA a cerut pedepse mai mari şi anularea achitărilor.
Ancheta violenţelor din 10 august a fost, la rândul său, afectată.
„Vor înceta delegările pe funcţiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate. Va fi foarte dificil, cum vor putea fi finalizate aceste dosare despre care toată lumea susţine că dorim să fie finalizate”, arăta Augustin Lazăr în octombrie anul trecut.
Jumătate dintre procurorii care lucrau la ancheta în dosarul 10 august au plecat din Secţia militară a Parchetului General după adoptarea ordonanţei. Situaţie similară cu dosarul Revoluţiei.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News