Doi notari au fost trimişi în judecată de DNA după ce au eliberat certificate false de moştenitor
Doi notari au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar privind eliberarea ilegală a unor certificate de moştenitor, dar şi a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate în Bucureşti şi judeţul Ilfov.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis, marţi, Agerpres, procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a Lidiei Simona Seceleanu, notar public, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în continuată, şi fals intelectual, în formă continuată, dar şi a lui Ştefan Călin Mocanu, notar public, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu.
În faţa judecătorilor vor ajunge şi alte zece persoane (două dintre acestea fiind cercetate în stare de arest la domiciliu), în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, şantaj, înşelăciune, mărturie mincinoasă, tăinuire, fals intelectual şi uz de fals, săvârşite în formă simplă sau continuată, sub forma autoratului, a instigării şi a complicităţii.
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că dosarul vizează eliberarea nelegală de către unele cabinete notariale, în perioada 2016 - 2023, a unor certificate de moştenitor, precum şi a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, imobile nerevendicate ori care au aparţinut unor persoane fără moştenitori. După obţinerea documentelor respective, imobilele ar fi fost vândute la preţul pieţei.
Notarii publici Lidia Simona Seceleanu şi Ştefan - Călin Mocanu, la instigarea şi cu complicitatea unora dintre ceilalţi inculpaţi, ar fi eliberat în mod nelegal 11 certificate şi suplimente la certificatele de moştenitor care ar fi fost atestat în fals faptul că beneficiarii acestora ar fi fost singurii moştenitori ai unor bunuri mobile şi imobile.
„Cu titlu de exemplu, precizăm că unul dintre demersurile de mai sus ar fi avut ca urmare reintroducerea nelegală în circuitul civil a două terenuri în suprafaţă totală de 15.000 mp (evaluate la 1.792.500 euro) situate în localitatea Dobroeşti, judeţul Ilfov, în folosul a cinci persoane, printre care şi trei dintre cei 10 inculpaţi trimişi în judecată”, arată DNA.
Prejudiciul produs în maniera menţionată Primăriei Municipiului Bucureşti, Primăriei Dobroeşti şi unei organizaţii religioase se ridică la suma de peste 2.600.000 euro, susţin procurorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News