Live

Demers istoric: Fostul lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, judecat post-mortem

Data publicării:

Demers istoric în Iaşi. Fostul lider comunist, Gheorghe Gheorgiu-Dej este judecat post mortem. „Procesul comunismului în România” este un demers al societății civile care vrea să aducă o reparație morală victimelor comunismului. Gheorghe Gheorghiu-Dej și alți comuniști vor fi judecați pentru crimele din închisorile și lagarele de muncă precum cel de la Canalul Dunăre - Marea Neagră, supranumit Canalul Morții.

Acuzator: Securitatea, înființată la inițiativa învinuiților a acționat ca un instrument al știrbirii suveranității naționale a României, prin supunerea sa unei comenzi străine.

Așa sună rechizitoriul din procesul împotriva lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și a altor figuri marcante ale perioadei comuniste. Istorici și juriști au adunat probe din arhive și au prezentat mai multe capete de acuzare împotriva a 16 persoane implicate în uciderea a sute de mii de români.

Reparație morală pentru victimele comunismului

Cezar Diac, acuzator: Capetele de acuzare sunt cele de înaltă trădare și acte de teroare împotriva umanității în perioada 1945 până în 1989, ca final.

Din completul de judecată fac parte Cristian Diaconescu, Cristi Danileț și Călin Pavăl.

Cristian Diaconescu, judecător: Acest proces este menit, repet, pentru a clarifica istoria și câteva elemente din acea perioadă, pentru a stabili un anumit raport moral, pentru că juridic este mult prea târziu, între victime și călăi.

Cristi Danileț, judecător: Dacă într-adevăr se vor descoperi probe care nu au mai fost până acum dezvăluite publicului, poate că nu doar o scriere, rescriere a istoriei va avea loc, ci chiar poate redeschiderea unor procese reale.

În anii '50 Gheorghe Gheorghiu-Dej își elimina adversarii politici printr-o serie de asasinate. Tot atunci au fost legalizate şi lagărele de muncă. În primele două decenii de comunism 160.000 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Acuzator: Numai în luna ianuarie a anului 1953, au murit în coloniile de muncă de la Canalul Dunăre - Marea Neagră un număr de 134 de deținuți, potrivit evidențelor fostei poliții secrete.

Comuniștii, judecați pentru crimele din închisori

În timpul colectivizării, țăranii erau bătuți sau chiar arestați, dacă nu acceptau să dea pământul, animalele și utilajele statului. 80.000 de țărani au fost trimiși în lagăre. Ultimele cercetări arată că Gheorghiu-Dej a cumpărat grâne de la țărani și a devalorizat leul, înfometând astfel întreaga țară.

„Procesul comuniștilor din România” este inițiat de Universitatea Petre Andrei din Iaşi.

Sorin Bocancea, rector Universitatea Petre Andrei: Vor fi aduse în atenție fapte despre care în România nu s-a prea vorbit. În cazul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej vom vorbi de înșelăciune, în cazul Anei Pauker vom vorbi de trădare, de înaltă trădare prin faptul că a cedat Insula Șerpilor fără nici un document.

Procesul nu mai poate avea acum valoare juridică, dar vor fi audiați martori, victime ale comunismului pentru a aduce clarificări pentru o perioadă întunecată în istoria națională. Următorul termen de judecată este pe 26 ianuarie 2019.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

35 de ani de la Revoluție: Balconul Operei din Timișoara s-a umplut de oameni, la aceeași oră când oamenii strigau în 1989 „Libertate”

11 persoane au murit într-un incendiu la un bar de karaoke din Vietnam. „Poliţia bănuieşte că localul a fost incendiat intenţionat"

Partenerii noștri