Live

Decizie a instanței: Protocoalele dintre SRI și parchete nu au efecte juridice

Data publicării:

Un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti explică de ce protocoalele încheiate între parchete și SRI nu au efecte asupra celor vizaţi de anchete.

Într-un proces soluţionat anul trecut, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca inadmisibilă o solicitare de anulare a două protocoale, încheiate în 2005 şi 2009 de cele două instituţii. În motivare, magistratul explică de ce a luat decizia: documentele stabilesc proceduri de lucru şi de cooperare între Ministerul Public şi serviciul de informații şi nu au efecte juridice, adică nu influenţează drepturile şi obligaţiile unor persoane.

Celor două protocoale le lipseşte dimensiunea de a da naştere, a modifica sau a stinge raporturi juridice, cu alte cuvinte de a produce, prin ele însele, efecte juridice (de a naşte/modifica/stinge drepturi sau obligaţii în privinţa unui subiect de drept/cerc de subiecţi), fiind, dimpotrivă, acte ce stabilesc proceduri de lucru interne/de cooperare instituţională la nivelul celor două instituţii care le-au semnat, SRI şi PÎCCJ”, se arată în motivare.

Motivarea Curţii vine cu o săptămână înainte ca judecătorii de la Curtea Constituţională să decidă dacă semnarea protocoalelor SRI-Parchetul general a încălcat legea fundamentală şi a dus la un conflict între Ministerul Public şi Parlament.

Principalul argument: protocoalele au creat proceduri de anchetă paralele, care au completat codurile penale. Decizia instanţei nu este definitivă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elena Lasconi: „Magistrații CCR și-au săpat singuri groapa. Dacă îl scot din competiție pe Georgescu, vor aprinde un butoi cu pulbere”

Laura Vicol, declarații la Curtea de Apel: Nu am făcut denunțuri. Mi s-a pus ștampilă și etichetă de Nordis

Iohannis, despre anularea alegerilor: Scrie clar în motivaţia deciziei CCR. Parlamentul să preia recomandările Comisiei de la Veneția

AUR a sesizat Avocatul Poporului după modificările aduse legislației electorale. „E limitat timpul de vot pentru românii din diaspora”

Partenerii noștri