Cum recunoaștem marfa contrafăcută. O pereche de încălțăminte s-ar vinde cu 2.000 de lei, pe piața neagră
Depozitul pentru mărfurile de contrabandă confiscate la vama Giurgiu este aproape plin. Într-o singură zi au ajuns acolo haine, încălțări și parfumuri care poartă însemnele unor firme celebre. Sunt falsuri, dar dacă ajungeau să fie vândute ar fi valorat 400.000 de lei.
Scandal cu falsuri la Muzeul Național de Artă
Vama Giurgiu devine un coșmar pentru TIR-uri
Incendiu suspect în Vama Giurgiu
Noul drum către Bulgaria întârzie, din cauza unei gropi ilegale de gunoi
Protestele bulgarilor au îngreunat și mai mult traficul prin vama Giurgiu
Tarantula, noul animal de companie la modă printre români
Industria mineritului din România ajunge la fier vechi, furată bucată cu bucată. Acuzații grave la CEO Oltenia
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Circulație blocată în Timișoara. Un tramvai abia scos pe traseu, a deraiat
„Doar în ultimele 24 de ore, Polițiștii de Frontieră din Giurgiu au confiscat marfă în valoare de 380.000 de lei. Au umplut două camere cu peste 1.900 de articole vestimentare despre care cred că sunt contrafăcute. De pildă, această pereche de încălțăminte care poartă un brand celebru cel puțin aparent urma să fie vândută cu cel puțin 2.000 de lei”, relatează Maria Moiș, jurnalistă Digi24.
Șoferul care a vrut să introducă ilegal marfa în țară nu a putut explica de unde provin aceste produse. În multe cazuri, traseul hainelor contrafăcute începe în Turcia și până să ajungă în țara noastră, trece prin Bulgaria. Nu de puține ori sunt reținuți inclusiv cetățeni români implicați în această afacere ilegală.
„Ele vin ascunse în diverse mijloace de transport, autocare autoturisme sau microbuze și de obicei ele sunt disimulate printre ale bunuri transportate legal sau ascunse în bagajele personale”, spune Alexandra Popescu - purtător de cuvânt IGPF.
Falsurile care scapă vigilenței polițiștilor de frontieră ajung, în mare parte, în bazarurile din București ori în colete comandate online.
Uneori, falsurile sunt copii aproape perfecte ale produselor originale. Asta nu înseamnă că nu pot fi depistate ușor.
„Cauți numărul de pe etichetă și îl pui pe un calculator pe siteul firmei respective și în secunda următoare îți spune dacă este sau nu contrafăcut. Un brand oirignal pe parteaa interioară a încălțămintei are numerotată perechea respectivă dar niciodată stângul nu are acelealași număr cu dreptul”, spune Elena Stoica, preşedinta Asociaţiei Confecţionerilor din România.
În 2019, polițiștii de frontieră au confiscat haine și produse cosmetice contrafăcute în valoare totală de peste 10 milioane de euro.
Editor web: Cristina Tudor
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News